Tuesday 8 March 2011

Lagána - det speciella brödet till Kathará Deftéra

Har varit så himla duktig så det är inte sant! Igår gjorde jag tzatsiki, fava och taramosalata till dagens picknick samt gräddade "lagána" - det speciella brödet man äter endast på Kathara Deftera. Då kom Alex och sa att
han ville ha potatissallad också, så det fick bli även det när jag ändå höll på! (Resten är färdigköpt - någon måtta får det väl ändå vara!)

Det är andra året som jag gräddar lagana själv. På Kreta hade de så himla goda på bagerierna, så det fanns inte en tanke på att man skulle göra hembakad. Här i Aten dock har vi inte lyckats hitta något ställe som gör så goda som de på Kreta...

Receptet är ganska krångligt faktiskt...bl.a ska brödet jäsas 3 gånger. Har tänkt göra Lagana på mitt eget lätta vis någon gång! I alla fall blir brödet väldigt gott, så här får ni receptet!

Du behöver:
60 g jäst
½ kg vetemjöl
½ kg "gult mjöl till traditionellt bybröd"(mannagryn?)
2 tsk salt
2 msk olivolja
2 msk socker
sesamfrön, gärna även svarta

Smula jästen i en bunke och blanda med 3 dl fingervarmt vatten. Häll i 2+2 dl av mjölsorterna så det blir en tjock grötmassa. Täck med plast och handdukar och låt det stå och jäsa i 12 timmar på en dragfri plats.

Häll det resterande mjölet i en skål tillsammans med saltet och rör om.  Gör en liten grop i mitten och ha i sockret, olivoljan, den jästa massan och 3 dl fingervarmt vatten eller så mycket som behövs. Arbeta in mjölet som ligger runtom i skålen tills du har en mjuk, fin och elastisk deg.

Dela upp den i 3 delar och forma till runda bollar. Pensla på lite olivolja. Täck över och låt dem jäsa till dubbel storlek.

(Min blev inte så elastisk som ni ser, men jag ville inte hålla på med degen så mycket fast att det i receptet står  att man ska arbeta med degen i 8-10 min...Vid utkavlingen var i alla fall degen hyfsat smidig och slutresultatet blev väldigt bra!)


Kavla ut till 3 ovala platta och ganska tjocka pitor och lägg på plåtar. Täck över dem och låt jäsa i ca 40 min.

Tryck med fingret så det blir lite gropar i brödet. Pensla med lite varmt vatten och strö över sesamfrön. Grädda i ugnen på 200 grader i 15-20 min.

Låt dem kallna under bakduk. Lägg in dem i väl förslutna plastpåsar så fort de kallnat! Man kan förstås frysa in dem om man vill, i frysen håller de sig i 3 månader.

Ett enklare recept finns här: Lagana - enkelt och snabbt!!

No comments: