Friday 4 February 2011

Tallprocessionsspinnarlarver!

Åh nej! Nu är de här igen! Kan det inte komma ett år utan dessa otrevliga larver! Η κάμπια των πεύκων eller tallprocessions-spinnarlarv som den heter på svenska. De är fruktansvärt allergiframkallande(t.o.m utan
direktkontakt!) och tyvärr får vår hund kliande utslag på sina tassar som jag har berättat tidigare. Det är ett enormt problem eftersom hon tuggar bort delar av tassarnas "fotsulor" och efter det har hon ju så ont då hon går!

På Kreta kan jag inte påminna mig att jag någonsin sett dessa larver, men där finns ju inga tallar! I alla fall inte många. Här i Glyfada finns det massor som är planterade på trottoarerna...Det finns dessutom en lag på att man inte får hugga ner tallar. Men det är ju faktiskt inte de stackars trädens fel...de lider oxå av larverna!

Larven ovan tror jag har blåst ner på  busken, men nu dröjer det inte länge förrns trottoarer och vägar kommer att vara fulla av larvprocessioner som söker sig till solig och mjuk jord. Där gräver de ned sig ett par dm för förpuppning. Tyvärr gör inte alla det samtidigt! Nu kommer vi att ha processionerna i ca 3 månader...Suck!

I Sverige förekommer trädlarverna på Gotland och Öland har jag läst i Läkartidningen och där kan ni läsa mer om processionslarver om ni är intresserade. Lite andra tider gäller här i Grekland.

Glyfada - tallarnas stad!Andra relaterade inlägg:
Läbbiga larvens LifeStyle - Tallprocessionsspinnarlarvens livscykel
Vår hund är allergisk mot fjärilslarver - Tallprocessionsspinnarlarver
Åh nej, inte i år igen!

4 comments:

Tina said...

Förstår din förtvivlan...

Vi har ett liknande problem här på somrarna (eller liknande och liknande, men problem iallafall..), fästingar!! Dom sätter sej på allt som innehåller blod. *ryser* Åker snålskjuss på skogens djur och förflyttar sej på så sätt från ställe till ställe. Sitter på höga grässtrån och väntar på sitt nästa offer. Dom sprider Borrelia som kan leda till förlamning.
Känner att jag kan leva mitt liv utan dom...

Steve said...

Tallprocessionsspinnarlarv. En otrevlig varelse förstår jag men med ett underbart ståtligt namn.

Anki said...

Håller med Steve.

Har inte hört talas om dem och jag hoppas att de inte kommer hit till Göteborg. Men det är väl en tidsfråga...

Anonymous said...

Intressant, aldrig hört talas om dem. /Rigmor