Wednesday 16 February 2011

Cinnabon cinnamon rolls...

Har ni hört talas om Cinnabon? Det är en amerikansk affärskedja som nu även finns i Aten. De bakar några slags kanelbullar, men större och med olika "pålägg", och säljer på löpande band.

Man kan se på när de bakar och det hela har blivit oerhört populärt direkt även här i Aten. Det doftar ju väldigt gott när man kommer i närheten, så det är ganska svårt att låta bli...


Så givetvis var även vi tvungna att prova...MEN, det blev en besvikelse! Åtminstone Cinnabon Classic som ni ser här på bilden, den är med ostkräm.

Det var fruktansvärt sött, det knastrade mellan tänderna av sockret när man åt. Den hade en otäck bismak, som cologne!

Efter 3 dagar var det dags att slänga dem, men så tänkte jag att jag tar kort på en i alla fall, resten åkte ner i sophinken.

Men de ser ju så goda ut att det är svårt att tro det, så jag smakade igen, och det underliga var att nu hade den där äckliga bismaken försvunnit! Så jag åt upp den...fast väldigt sött var det förstås...

Tacka vet jag svenska kanelbullar!

Efter att ha läst vad de innehåller är jag än mer säker på att jag inte kommer att inhandla dessa igen:

INGREDIENTS: ENRICHED FLOUR(WHEAT FLOUR, MALTED BARLEY FLOUR, NIACIN, IRON, THIAMIN MONONITRATE, RIBOFLAVIN, FOLIC ACID), WATER, BROWN SUGAR, SUGAR, YEAST, SALT, CINNAMON, POWDERED SUGAR, CREAM CHEESE(PASTEURIZED MILK AND CREAM, CHEESE CULTURE, STABILIZERS XANTHAN AND-OR CAROB BEAN AND-OR GUAR GUM), IMITATION VANILLA(WATER, ALCOHOL, HIGH FRUCTOSE CORN SYRUP, CORN SYRUP, PROPYLENE GLYCOL, NATURAL AND ARTIFICIAL FLAVORS, EDTA CALCIUM DISODIUM, AND FD&C YELLOW#5).

OTHER INGREDIENTS WHICH MAY BE PRESENT:PALM OIL AND-OR SOY BEAN OIL, WHEY, SOY LECITHIN, SODIUM BENZOATE(PRESERVATIVE)AND CITRIC ACID, BETA CAROTENE, VITAMIN A PALMITATE, PARTIALLY HYDROGENATED VEGETABLE OIL(SOYBEAN, COTTONSEED), MONO- AND DIGLYCERIDES, EGG WHITES WITH SODIUM LAURYL SULFATE, MOLASSES, EGGS, SODIUM STEAROYL, LACTYLATE, BUTTERMILK, MODIFIED CORN STARCH, WHEAT PROTEIN ISOLATE, HYDROXYPROPYL METHYLCELLULOSE, SORBITAN MONOSTEARATE, VITAL WHEAT GLUTEN, DATEM, BAKING SODA, GLUCONO DELTA-LACTONE, ENZYMES, AZODICARBONAMIDE, ASCORBIC ACID, PROPIONIC ACID, ARTIFICIAL BUTTER FLAVOUR, CELLULOSE GUM, POTASSIUM SORBATE.

ALLERGENS: WHEAT, MILK, SOY, TREE NUTS, PEANUTS AND EGGS

Obs, inget skämt - det är vad som står på kartongen!

6 comments:

Tina said...

Oj.

I dag bakar jag kanelbullar åt ungarna.

Ingredienser: smör, mjölk, mjöl, socker, kardemumma, jäst, massor av kanel och en nypa salt. :-D

(Det enda som fattas är pärlsockret ovanpå. Halva satsen ska få finhackad mandel på sig, andra halvan får vara tom.)

Anonymous said...

Hej Eva! Vad roligt att du skrev till mig! Jag hittade din hemsida via Fototriss. Det är jättekul att läsa om ditt liv i Grekland. Älskar det landet och har semestrat där många gånger och återvänder gärna. Jag har själv bott i Frankrike i många år och tycker det är roligt att läsa om människor som flyttar utomlands och upplever något nytt och annorlunda.
Jag såg också att du har en fotoblogg. Jag ska kolla in wordpress lite mer, annars har jag blogspot som inte har så många mallar tycker jag. Ska kolla vad som finns så får jag berätta sen.

Dans är min passion! Det är roligt, bra motion och dessutom lär man sig att vara social och får en avslappnad relation till sin kropp. Många svenska är ju blyga och vågar inte ge sig hän men dansen tillåter det för mig i alla fall.

Den där kanelbullen ser ju supergod ut men som jag anade innehöll den massa "skit". Bäst att baka själv. I Frankrike fanns inte färsk jäst annat än hos bagaren.

Ha en bra dag!

Steve said...

Platsar inte i det kretensiska köket. Jag får ilningar i tänderna bara av att läsa innehållsförteckningen.

Eva in Athens, Greece said...

Hej Tina! Låter gott! Som sagt, hemmabakade bullar är bäst! Mums, mums...måste baka snart...
Jag gjorde oxå med hackad mandel(och en del utan!) de första åren, men sedan har jag importerat pärlsocker från Sverige. Som ni i Sverige kanske förstår nu så finns det inte pärlsocker i Grekland! Inte på Ikea heller tyvärr.

Eva in Athens, Greece said...

Hej Katariina! Man borde verkligen börja dansa! Om man bara bestämmer sig för att börja är det säkert omöjligt att sluta! Som du säger är det säkert så att förutom motion får det en positiv effekt på självkänslan.
På Kreta fanns inte heller färsk jäst på affären, bara på bageriet. Jag brukade köpa och frysa in i 50g-doser, det går alltså att frysa in jäst. Här köper jag jästen i affären, det konstiga är att det säljs i små kuber om 42 gram.
Kram

Eva in Athens, Greece said...

Ja Steve, superläbbigt!