Saturday 12 February 2011

Bli av med huvudlöss!

Det var länge sedan vi hade löss här hemma, men nu i januari upptäckte vi att vår 12-åring fått det. Våra tjejer fick det då och då när de var små med sitt långa hår. Pojkarna inte alls lika ofta. Minns första gången vi
upptäckte att tjejerna fått löss - det var en chock! När jag växte upp i Umeå hade inte barnen löss. Man hade ju hört talas om att det existerade, men man hade ju aldrig hört talas om att någon kompis eller så hade fått det. Numera är det ju vanligt i Sverige oxå. Där har man börjat med avlusningsdagar! Har hört att det även är vanligt med mask i magen bland barn i Sverige, det har jag aldrig hört talas om i Grekland.

De första gångerna använde vi de speciella schamponen som finns mot löss, men man märkte ju snabbt att man aldrig lyckades få bukt på eländet med en schamponering eller ens två. Jag brukade vara jättenoga och verkligen supergnugga in schampot, men det är väl antagligen omöjligt att komma åt varenda lilla mikroskopiska fläck i hårdjungeln plus att det kanske helt enkelt inte lyckades ta knäcken på alla löss och ägg. De här schamponen är väldigt starka och läser man på flaskorna blir man ju rädd!

NEJ, det finns absolut ingen anledning att använda dessa schampon, när de inte ens tar död på alla löss och lusägg!

Vad jag gjorde och rekommenderar är att man kammar igenom det blöta håret noga(uppifrån och underifrån från alla håll) med en bra luskam i metall varje dag eller i alla fall varannan dag i 2 veckor. Jag har alltid blivit av med dom på det sättet.

Har även brukat använda den här hårcolognen(lotion) som förhindrar att nya löss kommer till håret. Man klappar på lite uppe på huvudet. Har upplevt att det verkligen hjälpt. Den här på bilden ovan finns att köpa i Grekland. Förmodligen finns det något liknande i Sverige och i andra länder.

Den här luskammen som finns att köpa i Sverige ska visst vara otroligt bra, NitFree luskam, men jag har varit nöjd med vår enkla(i metall dock, plast är värdelöst).

Svenska dagbladet:I Sverige säljs 100 000 behandlingar lusmedel varje år. Men inget medel dödar alla ägg och därför rekommenderas en ny behandling efter åtta dagar.
En studie publicerad i British Medical Journal jämförde de vanligaste receptfria produkterna med en vidareutvecklad teknik av luskamning på vått hår där kamningen visade sig vara fyra gånger effektivare.

Lycka till!
(Om ni aldrig haft problem med löss kan ni strunta i det här inlägget!  :)  )

No comments: