Sunday 9 January 2011

Rengöring av kakelplattor, smutsiga ringar efter krukväxter...

Vi håller på att göra i ordning en lägenhet som varit uthyrd för försäljning. Jag bestämde mig för att ge köksgolvet en riktig omgång eftersom det var gråbrunt av ingrodd smuts! När det gäller det golvet kan jag
bara säga att allt går bara man inte ger upp...! Såhär såg det ut i början:


Det såg ännu smutsigare ut i verkligheten.
Provade med diskmedel och klorin först. Segt. Därefter något professionellt medel för rengöring av kakelgolv. Det var inte alls bra, förutom för skarvarna. Hittade ett AJAX-medel i skåpet, AJAX Professional i en rosa flaska som funkade någorlunda...men det var mest envishet som gav resultat. Gnuggade med en disksvamp, och mest använde jag foten:


Här är det som sagt inte fråga om något underverk! 4(!) timmar höll jag på med detta golv...
Åtminstone blev jag väldigt nöjd med resultatet:


Här ser golvet blankt ut, men det är bara för att jag var så trött och orkade inte vänta med att fotografera tills golvet torkat...Det är nämligen en matt kakelplatta det här och det var väl därför smutsen kunde få sådant fäste. Golvet blev helt rent, det är plattornas mönster ni ser!

Nästa dag gav jag mig på balkongen som hade jättemånga bruna ringar av ingrodd smuts efter krukväxter:Som tur var kopplade äntligen min sega hjärna och jag mindes golvet på restaurangens toaletter(ej ingrodd smuts, men vitt av kalkbeläggningar eftersom det alltid var blött av poolbadande turisters fötter) som jag rengjort i somras. Jag använde "Cillit Bang", variationen mot kalkbeläggningar och hård smuts. Nu undrar jag: finns det i Sverige? Gillar inte alls att använda sådana här starka medel, men vad ska man göra ibland när man inte ser någon annan utväg?! Om någon vet något miljövänligare alternativ som ger resultat är jag idel öra!

Har ju tidigare skrivit om citronsaft som avkalkningsmedel(läs här!)och det är verkligen superbra till kranar m.m, men här var det ju fråga om så mycket plus att det var ingrodd smuts oxå. Om man bara har en smutsring av krukväxt kan man prova med citronsaft först.


Sprayade på medlet och väntade några minuter och VIPS säger jag bara - den ingrodda smutsen var som bortblåst! Klart, gnuggade lite med foten på en disksvamp oxå...


Lika bra hjälper det mot ingrodd smuts efter ved:Det var precis som om jag hade lagt ett nytt kakelgolv på balkongen på en timme:


Tjoho! Supernöjd! (Det mörka ni ser är mörkt mönstrade dekorationsplattor.)

5 comments:

Anki said...

Så fint det blev! Vilket jobb! Vi har Cillit bang i Sverige och jag använder det bara när jag måste, men det ÄR effektivt! Det finns två sorter grön kork och orange kork. Jag gillar det ena bättre än det andra men bra är det!

Anonymous said...

Tack för tipset! Min man håller till på verandan med snickeri och målning, och det blir en massa fläckar. Så fort det blir lite varmare ska jag skura på ditt sätt, för jag är less på alla fläckar.
Monica P

Eva in Athens, Greece said...

Hej Anki! Tack! Kände mig verkligen jätteduktig när jag var färdig...ännu bättre hade det förstås känts om det varit ett mer miljövänligt medel.

Hej Monica! Lycka till! Det kommer att göra susen ska du se! Efter att du rengjort det kan du kanske lägga ut något skyddande, någon tjock plast eller något, fast då kommer det kanske regnvatten under det...

Carola said...

Tur att det löste sig tillslut. Har du provat bikarbonat (baking soda)? Man strör på rikligt med pulver och låter ligga i en halvtimme eller så. Sedan kan man ha tur så är det vara att skrubba lätt med en blöt svamp. Det funkade för mig när jag skrubbade en smutsig dusch. Miljövänligt till tusen :)

Synd att bilderna är borta, hoppas att det löser sig snart.

Eva in Athens, Greece said...

Jättebra tips, Carola! Och nu när du säger det har jag ju sett att de använt bikarbonat i ett program som heter "How clean is your house?" för väldigt smutsiga ytor. Ska absolut testa det nästa gång!