Saturday 8 January 2011

Olagliga flyktingar ett stort problem i Grekland


Nu har den grekiska staten beslutat sig för att göra någonting åt den illegala invandringen. "Vi öppnar vårt hjärta, vi stänger våra gränser" säger inrikesministern Ragousis. Landet ska försöka ta bättre hand om och
hjälpa de lagliga flyktingarna och stoppa de övriga från att komma in i landet.

"De övriga" är massor av enskilda människor med drömmar om ett bättre liv, en bättre framtid, och jag hoppas verkligen att alla kan få det så småningom på ett eller annat sätt. Genom att stänga gränserna skyddar dock Grekland dessa människor, eftersom bara ett litet fåtal skulle få ett bättre liv här. Antingen hamnar de i dåliga häkten/fängelser eller så stuvar de in sig själva i alldeles för små lägenheter, 30 personer i en etta t.ex p.g.a att de ju inte har råd att bo bättre.


Frontex (Frontiéres extérieures)vilka ser till gränssäkerheten inom EU finns vid gränserna sedan i höstas. Har hjälpt litet. Det kommer in ca 300 olagliga flyktingar varje dag bara vid gränsen till Turkiet. Det sista året har landet tagit emot 128.000 olagliga flyktingar. De sista 4 åren 512.000! Och det är ju bara dem de har koll på!

Många av dessa, för att inte säga de flesta, skulle säkert hellre åka hem igen efter att ha sett hur verkligheten är här, men de har ju inte råd. Så gott som alla har betalat vansinniga summor till människohandlare som ska föra över dom hit. Ofta slängs de helt enkelt i vattnet av dessa för att de själva och båten ska komma undan. Men många av flyktingarna kan inte simma och de drunknar massvis varje år! Det är helt fruktansvärt! Här gör man vad man kan för att få syn på dem och plocka upp dem, men det är ju ett omöjligt företag.


Det är så fruktansvärt, men det finns massgravar med flyktingar som man inte ens vet namnet på!

Förutom att drunkna är det även många som kvävs eller torkas ut instängda bland lådor. Häromdagen hittade polisen 65 flyktingar i mitten av en lastbil fylld med apelsiner. De hade tur och levde allihopa, om det varit sommar dock...Var och en av dem hade betalat mellan 12.000 till 26.000 kr för denna "lyxresa" med risk för sina egna liv!


Nu ska det sättas upp ett välbevakat 6 m högt stängsel på 12,5 km vid gränsen till Turkiet, till att börja med.
Har sett på TV att de erbjuder gratis resa tllbaka till hemlandet. Det var riktat till flyktingarna med telefonnummer o.s.v. Nu är frågan hur många av dem som tittar på TV...Personen på bilden här nedanför fotade jag när jag var i centrum. Han skulle nog hellre vilja vara hemma, eller vad tror ni?


Det är ju så många människor, så givetvis är ju många av dem tjuvar och banditer, men nog måste det väl ändå vara så att de flesta av dem är bra människor som inte vill skada andra. Har försökt hitta statistik om detta, men inte lyckats tyvärr. De två som bröt sig in i hyreshuset där vi bor i april var även de utlänningar(liksom jag själv ju oxå är)- från Serbien. Jag upptäckte dem i trappen via kikhålet i dörren, ringde polisen, de hann sticka, tjuvjakt följde men till slut fick de fast dem! Om denna hemska och spännande natt kan ni läsa här!

Hoppas verkligen att åtgärderna kommer att hjälpa situationen, eftersom det på många ställen är ett enormt problem även för grekerna och andra fast boende. De är ju så många som står i stora klungor, de tar över hela parker o.s.v

No comments: