Tuesday 18 January 2011

Ekologisk ugnsrengöring...?

Finns det någon som rengör ugnen efter varje gång man använt den? Det är ju idealet, då behövs inga starka rengöringsmedel = miljövänligt! På de nya ugnarna finns det ju även en s.k självrengöringsfunktion som på vår
ugn tar 20 min. Efter det har det lösts upp sig och ska bara vara att torka av med en trasa, men sådana underverk sker ju inte...
Kan inte skylla på någon annan den här gången...
Eftersom ugnsrengöring inte tillhör mina favoritsyssel-sättningar har jag en förmåga att skjuta upp eländet. I morse bestämde jag mig för att det var dags eftersom det började ryka oroväckande ur den igår då vi gräddade ostpajer...

Tog bort plåthållarna och ugnsdörren (superenkelt på de nyare ugnarna - kolla bruksanvisningen för din ugn) för att komma åt bättre. Började med en skrapa för glaskeramikspisar. Det fungerar superbra på nedre plan om det har bränts fast lite extra tjockt, betydligt svårare på väggarna inne i ugnen!

Ville prova miljövänlig ugnsrengöring och pudrade på ordentligt med bikarbonat. Lät det vara en stund och gnuggade sedan med en disksvamp...

Hade hoppats att det skulle vara jättelätt...
Jag gnuggade och gnuggade, provade även med en blandning av vinäger och bikarbonat i varmt vatten...

Här gav jag upp.

Men om man inte väntar för länge med att rengöra ugnen bör det räcka med bikarbonat!
Hakade fast den rengjorda ugnsluckan, fällde ner grillspjället, eller vad det kan tänkas heta, och sprejade på det otrevliga ugns-rengöringsmedlet, stängde luckan och lät det stå i en halvtimme. (Skyddande tidningspapper på golvet och på lådan under.)

Satte på mig handskarna igen och gnuggade lite, men det lossnar verkligen förvånansvärt lätt.Det här fick duga!Har lovat mig själv att ta itu med ugnen tidigare nästa gång, så att jag kan vara miljövänlig.

7 comments:

Carola said...

Hmm, ja bikarbonat kanske inte funkar till ugnen. Kolla in www.franktross.com jag har en ugnsrengöring ifrån Nature Clean och den är helt suverän och helt miljövänliga ingredienser. Vet inte om du kan hitta den i Grekland men det kanske går att skicka efter? Synd att det är så långt härifrån annars skulle jag skicka en till dig :)

Millan said...

Haha, tog precis en titt i min då jag läste detta så nu vet jag va jag ABSOLUT måste göra idag !! Tack för "tipset" ;-)

Tina said...

Självrengöring...? Waoo.. Jag har ju en sprillans ny ugn! Då måste jag läsa igenom bruksanvisningen ;o)) kanske det finns en sån funktion på den..
Den är så modern att jag måste ha bruksanvisningen framme när jag gör nåt i ugnen. Ibland undrar jag varför jag köpte en sån...
Men tills vidare har jag varit nöjd även om jag inte alltid vet vad jag gör *skrattar*

I Finland brukar vi använda tallsåpa till ugnsrengöring men den är ju inte så miljövänlig har dom visst kommit på.. För vi brukar tvätta våra mattor just med tallsåpa vid stränderna och nu har det kommit fram att det mår inte sjöar och hav bra av... Där ser man..

Eva in Athens, Greece said...

Hej Carola! Kikade in där på Franktross och de verkar verkligen ha bra och miljövänliga produkter! Mycket möjligt att det finns något liknande här, men just deras produkter finns inte. Ska leta lite på Internet. Vet att det t.ex finns AmWay här och tror att de oxå har miljövänliga produkter. Står det på flaskan vad medlet innehåller?

Hej Millan! Hoppas inte mitt inlägg förstörde din dag! :)

Hej Tina! I Sverige har det oxå varit poppis att använda Såpa som rengöring, men vet inte vad den är tillverkad av. Inte heller vet jag om den fortfarande anses miljövänlig. Kanske någon som bor i Sverige vet mer?

Anonymous said...

Tallsåpan i sig är ju inte illa, men att tvätta mattor dirket i sjön är ingen miljövänlig handling. Betydligt bättre med "mattvätt-stationer" så att såpan inte går rakt i havet eller sjön, det är det som är miljöproblemet. Men fortsätt använda tallsåpa till rengöring, betydligt mera miljövänligt än mycket annat.

Stina said...

Vad använde du för medel i ugnen? Min ugn vägrar verkligen bli ren.

Eva in Athens, Greece said...

Hej Ida! Använde en sådan där ugnsrengöring som finns på sprayflaska, "Mr Muscle" av Johnson. Lycka till! Använd gärna en skrapa för keramikspisar till bottnen på ugnen först. Lycka till!