Monday 13 December 2010

Lättfixat fat till utekatterna!

Har nyss varit ute med hunden. Som vanligt på sista voltan (volta=promenad, utflykt)
tog jag med mig vanliga sopor, återvinningssopor samt sist, men inte minst matrester till utekatterna. Om ni som jag tycker om att mata katter och hemlösa hundar så kanske ni ibland inte vetat vart ni ska lägga maten;


Som ni ser blir det en perfekt matskål om man klipper upp en mjölkförpackning.
Genom att mata de små liven med matrester gör man även miljön en god gärning, eftersom det inte hamnar bland de vanliga soporna utan blir återvinning i allra högsta grad!
Här vill jag påminna om att om man vill mata utekatter och hundar med torrfoder är det bättre om man blandar ut det med vatten först. Torrfodret sväller sakta men säkert i magen till kanske tiodubbla storleken. Har djuren då ätit snabbt och mycket p.g.a hunger får de ju fruktansvärt ont i magen. De kan faktiskt t.o.m dö p.g.a det - magsäcken kan spricka!

2 comments:

Anonymous said...

Vilken bra idé med matskålen!
Det där med torrfoder stämmer säkert. Eftersom vi har tama och halvvilda katter runt huset ser jag till att alltid ha torrfoder på ett skyddat ställe, så att de stannar här och inte går ner och rotar i soptunnorna. Jag har märkt att de äter måttligt när det alltid finns mat, de hinner inte bli jättehungriga och de slåss inte alls om maten utan beter sig riktigt artigt, särskilt mot mindre .
Monica P

Eva in Athens, Greece said...

Va' bra, Monica, att du bryr dig om katterna! Jag brukar dock ställa deras mat under en soptunna - inte så trevligt, i våra ögon mätt, och inte gullpratar jag med dom heller fast jag skulle vilja! Vill nämligen inte att de ska komma fram till mig eller komma till vår gård p.g.a Marisa, vår hund! Hon gillar nämligen inte katter och inte de flesta hundar heller för den delen. Dina katter där verkar må riktigt bra! Här är det inte så många och de blir matade av granntanten oxå på hennes gård, men där vi bor på somrarna i Hersonissos vill katterna inte alls dela med sig! Men det bråkas inte så mycket ändå - det verkar råda hierarki.
En katt hittar skålen först och äter, under stress, medan de andra katterna tittar på. Den första katten lämnar matskålen endast om den är mätt eller om det kommer en katt som står högre upp på skalan. Därför brukar jag där dela upp maten i 3 skålar, så kan åtminstone 3 äta samtidigt!
Filakia!