Thursday 2 December 2010

Högteknologisk soptunna!


Lade märke till den här pelaren i Glyfadas centrum i våras, men tänkte
inte så mycket på det eftersom jag hade bråttom någonstans. Ni kanske hört talas om dem på TV, men det har faktiskt inte jag trots att jag ser mycket nyhetsprogram. Det här är en helt otrolig soptunna, vilken dessutom är en grekisk uppfinning, helt unik i sitt slag! Det är företaget "Soukos Robots" i Larisa som ligger bakom idé och utförande.

När man närmar sig den öppnas en lucka för soporna och samtidigt blir man tilltalad av sop-pelaren..."Käre medborgare, ett ögonblick...nu kan ni kasta soporna..." o.s.v. När luckan stängts åker soporna uppåt(tänk er som en spruta ungefär)och trycks ihop till 20 % av den ursprungliga volymen. All vätska åker iväg i avloppssystemet. Efter att soporna vakuumförpackats tvättas och desinficeras tunnan automatiskt på insidan.


Medborgaren behöver inte röra i någonting med händerna.

I en sådan här pelare ryms det sopor för 40 vanliga soptunnor. När den är full meddelas kommunen automatiskt och de hoptryckta torra soporna töms snabbt och enkelt.


Nu har man även framställt en ännu mer avancerad, för återanvändning, med 5 nedkast: för papper, glas, metall, plast samt för batterier och allt det tas om hand var för sig i pelaren.

Pelarna finns i olika utföranden - förutom de på bilderna finns den även i palm-utseende samt i formen av pelare från Antikens Grekland.
Möjligen att de kunde varit lägre, men det är verkligen en fantastisk uppfinning!


Om ni tycker att det här inlägget är bra kan ni klicka på den här blå "Pusha"knappen. Det är en sajt där man kan göra lite reklam för sina inlägg, och därigenom även sin blogg - alltså ett sätt att få fler läsare. Ju fler som klickar desto synligare blir ens inlägg på sajten, men observera att man får bara klicka en gång per besök på bloggen! Håller på att testa detta nu och ska meddela er andra bloggare hur det går om någon vecka, d.v.s om det är något jag rekommenderar!

2 comments:

Carola said...

Så smart! Hoppas att uppfinningen sprider sig till övriga världen. Det måste minska massor på transporterna när vätskan tas bort.

Eva in Athens, Greece said...

Hoppas det sprider sig inom Grekland oxå...! Finns bara några stycken här och var. De är väl dyra att köpa in för kommunerna förstås, men de lönar sig ju i längden helt klart.