Friday 26 November 2010

Frikassé (Grekiskt dillkött)

Mums säger jag bara om den här rätten! Tar en stund att skölja och skära upp salladen och att koka, men det är det värt!


Du behöver till 4-5 personer:

1,5 kg revbensspjäll av får, lamm eller get.
2 mycket stora grön-salladshuvuden
1 rejält dillknippe
3-4 stjälkar färsklök
ca 600 g potatis
2-3 ägg
citroner
1½ tsk salt, 2 krm peppar
lite olivolja


Skölj grönsakerna noga. Skär upp grön-salladen i ganska stora bitar. Finhacka färsklöken och dillen. Ställ åt sidan i en stor skål.
Skölj köttet. Ha i lie stekolja i en stor kastrull. Bryn köttet runtom på hög värme. Tillsätt 8 dl varmt vatten och lägg i grönsakerna. Sätt på locket. Efter ca 10 min har salladen sjunkit ihop. Tillsätt salt och peppar. Småkoka i 1-1,5 timme. Skala och skär potatisen i ganska små bitar. När köttgrytan småkokat 20-30 min läggs potatisen i. Kolla köttet med en gaffel. (När köttet lossnar lätt från benet är det färdigt.) Toppred med 3 msk vetemjöl (ev utblandat med lite vatten beroende på mjölsort) och koka i ytterligare 3-5 minuter.

Under tiden som grytan kokar har du gjort i ordning ägg- och citronsåsen:
Vispa 2-3 ägg. Pressa några citroner så du har drygt 1 dl citronsaft och tillsätt sakta medan du vispar.

När grytan kokat färdigt drar du kastrullen från värmen. Tag lite av såsen från köttgrytan och vispa sakta ned i ägg- och citronsåsen, för att den ska få upp värmen lite och inte skära sig. Därefter vispar du ned ägg- och citronsåsen i köttgrytan.


Serveras med en sallad och färskt bröd. Här har jag gjort en snabb favorit: tomater och fetaost med lite oregano och olivolja.


Καλή όρεξη! (Kali oreksi!) Smaklig måltid!

3 comments:

Anonymous said...

Gott! Fast jag hade kalvkött och purjolök i och det gick bra.
Gllar grytor och kastrullrätter för de är lika goda nästa dag.
Monica P

Carola said...

Det där ser jättegott ut. Det var lite komiskt att jag idag hade hittat lite fetaost i affären och har just suttit här och ätit en grekiska sallad. Det var bara det att fetaosten kunde ha varit bättre men det var ju iallafall fetaost! :)

Eva in Athens, Greece said...

Hej Monica! Jag ska prova med kalvkött oxå någon gång!

Hej Carola! Vad kul! Så det finns t.o.m fetaost på Bahamas!

Monica och Carola - Tack och kram till er båda och ha en bra dag!