Wednesday 26 May 2010

Stekpannebröd - Gunsans Mjuka Tunnbröd!

Har gräddat stekpannebröd idag! Det är underbart gott mjukt tunnbröd som man gräddar i torr stekpanna. Har fått det receptet av mamma, men mamma gör det nyttigare med rågsikt plus att hon har 2 tsk anis i. Urgott, men jag gör en lite barnvänligare variant. Så som ni ser kommer jag inte ha med endast grekiska recept...Du behöver:

Knotterkavel! (Fniss, kruskavel heter det visst...)
5 dl fil
1½ dl brödsirap (finns ej här, importerar från Sverige!)
½ tsk salt
2 tsk bikarbonat
vetemjöl, ca 1 kg

Blanda allt i en skål utom vetemjöl. Rör om. Häll i vetemjöl tills du har en smidig deg, men det är bättre med för lite mjöl än för mycket. Min deg brukar faktiskt vara lite småkladdig, men så tillsätter jag mjöl när jag bearbetar klumparna i handen. Helst ska degen inte vara kladdig när man sätter kruskaveln i den...

Tag små klumpar, bearbeta lite i handen så de blir runda, kavla ut till tunna kakor med knotterkavel på mjölat underlag. Håll helst till bredvid spisen så du har översikt på bröden i stekpannan. Det går ganska fort! Grädda i torr stekpanna på medelhög värme. (Jag brukar ha på 7 på min spis som är numrerad till 10.)

Jag brukar använda en liten stekpanna. Om man vill ha stora bröd ska man förstås ta en stor stekpanna. Av den mindre varianten bröd blir det 20-25 st, och det på 45 minuter!
Ni måste absolut prova! Jo just det, det är bra om stekpannan fått upp värmen innan man lägger på den första. När den svällt upp litegrann är det dags att vända. Bröden ska ju vara lite småbruna här och var - det ser ni snabbt hur ni vill ha dem. Då och då får man kanske skrapa ur brunbränt vetemjöl ur pannan.
Önskar av hela mitt hjärta att ni ska prova att göra dessa - de är så himla goda!


Har haft besök av en kompis från London idag, Mary. Hon håller mycket på och fixar olika marmelader. Titta så söt burk jag fick av henne!
Det är citron- och vaniljmarmelad! Ska bli spännande att smaka!
eva

12 comments:

Anonymous said...

Posted by nina Thu, May 27, 2010 14:07

Dessa ljuvliga stekpannebröd, mums filibaba... Varför inte driva ett litet bageri hemifrån så att vi kan beställa dina godsaker???!!!

Angående ''Eurovisions-fiaskot'' så bojkottar jag. Det har varit utförsbacke de senaste åren..

Eva in Athens, Greece said...

Posted by eva Sun, May 30, 2010 02:28

Du är snäll du, Nina, men prova ska du se att du kan grädda lika goda stekpannebröd du oxå!
Det är många som känner som du angående Eurovision. Men om det finns en riktigt bra låt vinner den trots allt ändå, som vi sett ikväll, oavsett grannländer etc.

Linda - Mitt liv i Grekland said...

Hitta det! :)

En fråga bara, vad använder du istället för fil!?
Kefir eller naturell yoghurt!?

Måste ta med sirap från Sverige nu när jag åker...!

Eva in Athens, Greece said...

Jag använder ξυνόγαλα. Det borde ju gå bra med naturell yoghurt oxå.
Lycka till!

Eva in Athens, Greece said...

P.S Ta med dig en kruskavel från Sverige oxå! Det borde ju finnas här, men jag har aldrig sett någon.

ღ ℬabbi said...

JAG HAR INGEN KRUSKAVEL!!! Det blir att handla en..för det där ska jag göra till jul! Får jag sätta ut receptet i min receptblogg? Jag hänvisar naturligtvis till att jag fått det av dig...

ღ ℬabbi said...

Johoo...jag hade visst en kruskavel...va kul...jag är till hälften Ångermanländska så tunnbröd är pappas norrland för mig ;D

Eva in Athens, Greece said...

Tack Babbi för dina helt underbara kommentarer! Jag bara skrattade då jag läste om kruskaveln. :)
Klart att du får sätta in receptet i din receptblogg, vilken ära! Funderar på ett namnbyte bara, till Gunsans mjuka tunnbröd, eftersom min mamma heter Gun...
Jag hade inte sett att du har en receptblogg!
♥♥♥

Anna Karin said...

..den som letar efter nått gott:) Nu har jag hittat ditt recept på mjuk-kakor. Ska testa vid tillfälle. Vi bakade även mjuk-kakor av några liter när vi bakade..men de tar ju slut ruskigt snabbt:) Kram

Eva in Athens, Greece said...

@Anna Karin
Kul, hoppas du inte behövde leta alltför länge. Du måste testa dessa - går fort och de är verkligen underbart goda!
Kram♥

anitaskreta said...

Nu ska jag gora de har broden for andra gangen! Jattegoda o hela familjen tyckte det. Jag anvande youghurt istallet for fil o naggade med gaffel istallet for kruskavel. TACK for receptet!

Eva in Athens, Greece said...

Toppen, Anita! Blir superglad, tusen tack för din kommentar och jättebra att du berättade hur du gjorde = bra att veta för någon annan som tittar in. Kram♥