Sunday 30 May 2010

Mumsig gräddtårta!

Åh, kära nå'n va' dagarna går fort! Man hinner aldrig allt man tänkt sig. Eller gör ni det?
Ingen skrev nån kommentar om Eurovision - ni kanske inte iddes kolla nu när inte Sverige var med? Vilken låt gillade ni som såg programmet?
Vet ni en kul grej angående texten i den grekiska låten - jo, han sjunger "jag har betalat alla mina skulder, även lånen"!!!
I Sverige väljs ju låten ut genom en massa deltävlingar. Någonstans läste jag att det är tusentals sånger som anmäls att delta i Melodifestivalen i Sverige. Här vet jag inte hur många det kan röra sig om, men vi tittare får endast 3 låtar att välja mellan! Två år har det t.o.m varit samma sångare som framfört de tre (Anna Vissi, Sakis Rouvas)!

Vi hade som sagt besök av barnens kusiner och det var himla kul. Så här blev tårtan:


Det är superenkelt att göra den här! Men i Sverige kanske ni inte blir särskilt förvånade över det. Här i Grekland är det inte alls vanligt att man bakar tårtan själv. Man köper en färdig på konditori eller beställer. Där finns ofta stora pärmar med olika tårtdekor man kan välja, mest för barn. Barns födelsedagar är för övrigt de enda som firas! Det där med att någon fyller jämnt spelar absolut ingen roll heller förstås. För vuxna är namnsdagen viktigast och det som firas.
Tänkte att jag i alla fall skulle skriva receptet här, med risk för att ni är tårtspecialister hela bunten...

Tårtbottnar:
Sätt på ugnen, 180 grader. Smöra och mjöla in en 3-liters form. Det här blir en ganska stor tårta på ca 2 kg.

4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Vispa samman ägg och socker pösigt. Tillsätt drygt 1 dl (1,2 dl) varmt vatten, vispa.
Häll i vetemjölet och tillsätt bakpulvret i mjölet (blanda ihop det lite). Vispa precis så länge som behövs för att allt ska blandas, ej för länge.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.
Låt den kallna och skär den sedan i 3 delar. Lättast om den befinner sig på plant underlag. Använd en brödkniv. Det gör ingenting om någon botten går sönder - man lägger bara ihop det och det märks aldrig.

Här kan man inte köpa vaniljvisp, så jag gör en egen vaniljkräm, vilken oxå är superlätt att göra:

4 dl mjölk
2 dl grädde
2 ägg
2 msk socker
2 msk potatismjöl (här i Grekland blir det majsmjöl)
2 msk svenskt vaniljsocker

Skölj ur en kastrull med lite vatten. Blanda allt utom vaniljsockret i kastrullen. Vispa hela tiden tills blandningen tjocknar. Skall helst bara sjudas ihop, ej koka - åtminstone inte mycket. Tag av kastrullen från värmen, tillsätt vaniljsockret. Vispa i den då och då tills den svalnat. Fördela vaniljkrämen på de två mellanlagren. Ev kan du blanda i kakao oxå.

Observera att tårtan blir absolut godast om den fått stå och dra i kylskåpet en natt! Gör den alltså helst kvällen innan! Jag brukar ha på 3 dl vispad grädde på kvällen. Nästa dag har jag på ytterligare 2 dl vispad grädde och dekorerar tårtan. Bara skivade jordgubbar eller olika frukter. Tycker man inte om frukt kan man dekorera med vad man vill - chokladflarn, chokladtryffel, karameller, siktad kakao...Om det är ett barn som har födelsedag kan man färga grädden med karamellfärg och sätta på små mini-leksaker.
Och det bästa av allt; den blir supergod! ( Tyvärr brukar den försvinna i ett nafs!)
Lycka till!

4 comments:

Anonymous said...

Posted by Carina Tue, June 01, 2010 19:47

Hej Eva

Idag smaskade vi oxså på tårta, prinsesstårta samt smörgåstårta från Ullas Kondis här i Umeå. (Världens godaste smörgåstårta). Papsen fyllde år så vi hade ett litet födelsekalas.

Kära G och K var också där, det är alltid så roligt att träffa dom.

Eva in Athens, Greece said...

Posted by eva Wed, June 02, 2010 09:08

Hej! Låter verkligen smaskens med smörgåstårta - det var jättelängesen jag åt det! Gjorde det några gånger i början då jag kommit hit, men sen har det inte blivit av. Så nu gav du mig en idé. Prinsesstårta finns att köpa på Ikea har jag sett, dock en djupfryst variant...
Ett jättegrattis till min käre morbror! Hälsa honom så mycket, och din mamma oxå!

Anonymous said...

Καλα για την συγκεκριμενη τουρτα,δεν υπαρχουν σχολια.......Ειναι απλα"Τελεια".......Υπεροχη γευση,ελαφρια υφη...Απο τις αγαπημενες μου......
Μπραβο Ευα.....Μιαμμμ,μιαμμμμμμμ............(σοφια)

Eva in Athens, Greece said...

Thanks, dear!
xxx