Saturday 23 October 2010

Frontistirio, del 2!

Mon, May 03, 2010 10:13
Godmorgon kära ni!
22+ ute, sol från klarblå himmel. Här har man i alla fall inte dåligt samvete om man är inomhus en solig dag!...
Kom på att jag inte skrev nånting om Första Maj. Här är det tradition att man åker på picnic den dagen och plockar blommor, mestadels en speciell blomma som ser ut som prästkragen samt även helt gula sådana. Dessa blommor trär man på en tråd (med synål) och binder ihop till kransar. När man kommer hem hänger man upp dem på dörrar och balkonger. Där får de hänga till ungefär midsommartid. Då ska det göras en brasa av dessa kransar och unga tjejer och killar som hoppar över dessa små brasor ska då kunna se sin tillkommande framför sig...Detta med brasan har jag dock aldrig sett själv...

Elina som gör sista året på lykio (Greklands gymnasium. Högstadiet heter gymnasio här.) läser och läser. Det är en enorm press. Det är helt sjukt, men här räknas inte betygen från lykio när man söker till universitet och högskolor. Självklart måste man ha slutbetyg därifrån, men det är speciella nationella intagningsprov som helt avgör om man kommer in eller inte. Dessa börjar nu den 15 maj och håller på i 2 veckor. Här har det blivit så, på grund av detta, att eleverna går på frontistirio 3 timmar varje dag hela sista året för att få extra bra handledning inför dessa viktiga och svåra prov. De går i den vanliga skolan oxå, men ca 3 veckor före intagningsproverna börjar är det knappt någon elev som går till skolan - istället är de hemma och pluggar. Det är slöseri med tid att gå i skolan helt enkelt! Gymnasielärarna bryr sig inte alls, de skulle ju kunna försöka istället att ha lika bra eller bättre lektioner än de har på frontistirio. Istället har de givit upp och om några elever trots allt kommer till skolan har de inte ens lektion. Kanske kan krisen medföra att det blir en ändring till det bättre på den fronten åtminstone?! Frontistiriot kostar ca 4500 kr i månaden för dessa elever och jag skulle tippa att 90 % går, kanske fler t.o.m. För grekerna är det enormt viktigt att barnen studerar och barnen är överhuvudtaget det viktigaste. ALLT man gör är för barnen och barnbarnen. Man föredrar absolut att barnen går på frontistirio än att fylla på bensin i bilen eller vad som helst.
Hursomhelst kan ni ju tänka er oxå hur orättvist det kan bli med dessa intagningsprov. En elev som alltid haft högsta betyg i skolan kan ha otur och få frågor som han-hon inte kan, medan en elev som det inte gått så bra i skolan för, kan ha tur och råka ha läst just det som kommer upp. Ack ja, ack ja, det är bara att hoppas att det ska gå bra. För Marina, vår äldsta dotter, gick det bra förra året. Hon går nu på arkitektutbildning på högskolan i Chania.


Fin utsikt över Glyfada!

1 comment:

Anonymous said...

Posted by Jorun Tue, May 04, 2010 18:31

Intressant att läsa om hur det är i Grekland. Vad dyrt med all extra undervisning för skoleleverna.