Wednesday 5 May 2010

En gammal vedkamin...

För snart 5 år sedan då vi flyttade hit till Aten bodde vi det första året i Ano Glyfada (Övre Glyfada, ligger lite högre upp, närmare bergen). På baksidan där fanns det en gammal bod med en massa övergivna saker som ingen ville ha, men som man inte kommit sig för att slänga. Jag rensade där, efter att ha frågat om det var o.k givetvis. Skickade iväg en massa med den lilla lastbilen som åker runt och skriker ungefär "Gammelgrunkuppsamlaren. Jag hämtar alla era gamla saker, gamla järngrunkor,gamla kylskåp o allt annat ni kan tänkas vilja bli utav med!" Det kör runt nån sån lastbil då och då. De kör det till återanvändningen och kanske några saker till någon antikvitetsaffär och tjänar lite pengar på det sättet.
Där stod oxå en gammal helrostig vedkamin. Jag frågade ägarna om jag fick lov att ta den, men då sa de nej. Det kan ju vara så ibland att man har något som man inte bryr sig om, som man tänkt slänga, men om någon då frågar om de kan få den grejen börjar man plötsligt tänka att det här kan vi inte ge bort, det är nog något bra. Här i Grekland ser man inte så stort värde på gamla saker som man gör i Sverige, så jag blev faktiskt förvånad då de sa nej. Ofta kan man se jättefina gamla möbler som är slängda. Skrivbordet jag sitter vid nu har jag tagit från soporna och likaså en gammal pall som står här intill.

För drygt ett år sedan skulle ägarna flytta därifrån och då sa de att jag kunde ta kaminen!
Blev jätteglad förstås. För 2 månader sedan tog jag itu med den. Den var verkligen helt genomrostig, ingen färg syntes någonstans, så det blev till att skrapa och putsa ordentligt!
Hittade en jättefin och lättmålad färg: Hammerite, direct to rust, metal paint, "Forged Copper". Så här blev resultatet:


Den står nere i garaget - vi har nämligen en ingång till vårt hem därifrån oxå. Vad tycks?
Jag är i alla fall jättenöjd. Det gröna är från Ikea och metallbladen från en affär här i närheten. ( Den heter förresten www.home.com. Så står det utanför, så vad vet jag, den kanske finns i andra länder oxå. Har aldrig kollat deras hemsida, vet ej om det är ett grekiskt företag eller inte.)

Idag liksom igår är det jättevarmt och soligt ute. En del greker har nu börjat med bermudas kan jag meddela... Turisterna har ju haft det länge förstås!

Nu ska jag fortsätta jobba med menyn till restaurangen, har väl gjort halva ungefär.
Have a nice day! /eva

No comments: