Monday 27 September 2010

KokkinistoIdag har jag lagat "Kokkinisto". Det är en kalvköttsgryta med mycket tomatsås. Röd heter "kokkino" på grekiska, så det är från tomatsåsen rätten fått sitt namn.

Du behöver:
Lite stekolja
1 kg kalvkött
3 dl varmt vatten
2 msk mjöl
2-4 lökar beroende på storlek
400 g tomatmos
300 g tomatkross
2 tsk salt
2 krm peppar
1 msk kanel(minst)
2 tsk socker
(1 tsk vinäger)
1 köttbuljong

Börja med att skära upp köttet i bitar. Här i landet lagar man rätten med ganska stora bitar, men jag skär det i små bitar. Det var lättast så med små barn och sedan har jag fortsatt med det! Till höger på skärbrädan är fettet som jag skär bort. Det gör ni ju som ni vill - tro det eller ej!... (Brukar steka upp det och ställa ute vid soporna till de hemlösa katterna).
Bryn köttet runtom. Häll i det varma vattnet och tag bort köttskummet som bildas. Här brukar jag ta upp köttet i omgångar och röra om i mjölet och så tillbaks i kastrullen, men i Sverige finns det ju så bra mjöl som bara är att vispa i(eller röra i t.o.m, vad vet jag).
Tillsätt den finhackade löken, tomatmos och tomatkross. Rör om.
Ha därefter i buljongkub, vinäger, socker samt kryddor och rör om. Koka på svag värme i 40 min(längre tid om bitarna är större). Rör om då och då.

Vi brukar oftast äta kokkiniston med spaghetti (då passar det väldigt bra med riven ost till) eller pommes frites, men det är supergott oxå till både ris och potatismos. Förmodligen blir det över en hel del mat till nästa dag(jag brukar göra på 1½ kg kött. Vi är ju stor familj plus att jag vill att det ska räcka till nästa dag oxå)och då kan man ju variera och servera med något annat än man hade första dagen.

Självklart en god sallad till! Lycka till!

2 comments:

Gunilla said...

Hej!
Tack för receptet. Det lät väldigt gott. Har ätit det på Kreta. Måste prova en del av dina andra recept också. Tack för att du delar med dig!
Ha en fin helg.
Kram

Eva in Athens, Greece said...

Tack så mycket Gunilla! Ha en fin helg du också!
Kram, kram

(Berätta gärna hur det gick om du provar något recept! Hoppas så att jag förklarat bra...Lycka till!)