Sunday 15 March 2015

Σουηδικά "Kanelbullar", συνταγή! (Recept till kanelbullar på grekiska...! :))

Χρειάζεσαι:

Για τη ζύμη:
50 γρ. φρέσκια μαγιά (στα supermarkets και σε φούρνους)
100-150 γρ. μαργαρίνη
1/2 λ γάλα (≈ 2 κούπες)
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/3 κούπας ζάχαρη
1,5 - 2 κουταλάκια κάρδαμο (σε σκόνη)
≈ 1 κιλό αλεύρι (μαλακό ή για όλες τις χρήσεις)
Για τη γέμιση:
≈ 75 γρ. μαργαρίνη
≈  2/3 - 1 κούπα ζάχαρη
κανέλλα
Για ντεκόρ:
1 αυγό
≈ 75 γρ. αμύγδαλα (η Σουηδικό "pärlsocker")


  1. Βάλτε την μαγιά σε ένα μπωλ, αρκετά μεγάλο και κάντε την κομματάκια.
  2. Λιώστε τη μαργαρίνη σε ένα άλλο μπωλ μεσαίου μεγέθους, στο φούρνο μικροκυμμάτων ή σε μια κατσαρόλα. Ρίξτε το γάλα στο μπώλ με τη μαργαρίνη και ζεστάνετε το μέχρι τους 37°C (ανακατέψτε και δοκιμάστε με το δάχτυλο ότι είναι ίδια θερμοκρασία με το σώμα).
  3. Ρίξτε λίγο από το μείγμα του γάλατος-μαργαρίνης πάνω στη μαγιά και ανακατέψτε το για να λιώσει η μαγιά. Προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη, το κάρδαμο και ανακατέψτε λίγο. Προσθέστε το μισό αλεύρι και ανακατέψτε, στη συνέχεια προσθέστε τo υπόλοιπο λίγο-λίγο (για να μη γίνει σκληρή η ζύμη). Όταν "πιάνεται" δουλέψτε τη ζύμη μέσα στο μπωλ με το ένα χέρι ενώ γυρνάτε το μπωλ με το άλλο χέρι, για να δουλέψετε η ζύμη πιο εύκολα και καλά. Προσθέστε ακριβώς όσο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει στεγνή - να μην κολλάει - και όχι παραπάνω.
  4. Αφήστε τη ζύμη μέσα στο μπωλ, καλά σκεπασμένη με πετσέτες 30-40 λεπτά, για να φουσκώσει. Σημαντικό είναι να έχετε κλείσει παράθυρα και πόρτες - ζύμες με μαγιά δεν κάνει να αερίζονται.
  5. Κόψτε τη ζύμη στην μέση και βάλτε το ένα κομμάτι πάνω στο τραπέζι με λίγο αλεύρι  και ξανασκεπάστε το υπόλοιπο κομμάτι.
  6. Ανοίξτε το φύλλο  να γίνει κάπως μακρόστενο ( ≈ 40x70 cm)
  7. Απλώστε λίγο μαργαρίνη (35-40 γρ. Μπορεί να θέλει λίγο λίγο στο φούρνο μικροκυμμάτων για να μην είναι πολύ σκληρή) με ένα μαχαίρι, 1/3 κούπα ζάχαρη και μπόλικη κανέλα.
  8. Τυλίξτε το φύλλο σε ρολό σιγά-σιγά, ώστε να μην πάρει αέρα ανάμεσα. Κόψτε το ρολό σε περίπου 25 κομμάτια. Εξαρτάται από το πόσο είχε φουσκώσει. Κάθε κομμάτι ανά 2 cm περίπου.
  9. Βάλτε τα στα βουτυρωμένα ταψιά (ή σε χάρτινες φόρμες πάνω στα ταψιά) και αφήστε τα σκεπασμένα για 30 λεπτά.
  10. Δουλέψτε και το άλλο κομμάτι με τον ίδιο τρόπο.
  11. Ανάψτε το φούρνο στους 225°C.
  12. Χτυπήστε το αυγό σε ένα μπωλάκι και αλείψτε τα κομμάτια. Μετά ρίξτε καθαρισμένα αμύγδαλα (σε κομματάκια), ή pärlsocker από πάνω.
  13. Όταν έχουν πάρει ωραίο χρώμα, μετά από 8-10 λεπτά στην μεσαία σχάρα του φούρνου, είναι έτοιμα. Αφήστε τα να κρυώσουν σκεπασμένα με μια λεπτή πετσέτα. Σχετικά γρήγορα όμως βάλτε τα σε μπωλ ή σε σακουλάκια για να παραμείνουν αφράτα και μαλακά.
  14. Ότι υπολογίσετε ότι δεν θα φάτε μέσα σε δύο μέρες βάλτε τα στην κατάψυξη. Θα είναι σαν φρέσκα όταν τα θελήσετε. (Κρατάνε μέχρι και 3 μήνες στην κατάψυξη.)
Καλή Επιτυχία!!!


3 comments:

Steve said...

Snacka om "rena grekiskan", men dom är säkert goda.

Semester & Mat said...

Hängde inte heller riktigt med i texten, men bullarna ser ohyggligt goda ut :)

Har ny adress till min blogg, men den ser detsamma ut. Hade lite problem med vissa människor som läste den gamla och spekulerade hej vilt om vissa saker...
http://livetsutmaningar.blogspot.se/

Unknown said...

@Steve
Hihi... Tack snälle Steve för dina kommentarer hos mig!

@Caroline
Tack, de var ganska goda faktiskt...
Vad tråkigt med trista kommentarer. I och för sig har jag hört att om det blir typ diskussioner bland kommentarerna så kan det dra en hel del läsare...!