Friday 11 April 2014

Tofshyacint - Tassel hyacinth


(Scroll down for English)

Ännu en skönhet på ängen!
Den här vilda, lila & blå, bladlösa blomman har liksom blomkapslar på stjälken istället för blad och så en vacker lila tofs överst!


Läser på Wikipedia att dess lökar ("Volvi" eller "Vrovioús" på grekiska) räknas som en delikatess i Grekland och speciellt på Kreta, men det har jag själv missat.

Leopoldia comosa (Muscari comosum) heter blomman på latin.

Fjäderhyacint heter den visst på svenska, jag tycker "Tofshyacint" är mer passande... :)

Another beauty on my meadow!
This wild, purple & blue, leafless flower has like flower capsules on the stalk instead of leaves and a beautiful purple tassel on the top!

I read at Wikipedia that its bulbs (Βολβοί, Βροβιούς = "Volvi", "Vrovioús" in Greek) are considered a delicacy in Greece and especially on Crete. Though I've lived many years on Crete I've missed it out.


Leopoldia comosa(Muscari comosum)is the name in Latin.
Have a nice day! Ha en fin dag!
☼☼☼

5 comments:

Elle said...

Lägger märke till att den liknar pärlhyacint lite och läser på mina pärlhyacinter att du heter "muscari" de med. Ser lustig ut, ett liknande exemplar har jag aldrig sett tidigare.
Ha en trevlig helg!

Veiken said...

Härligt vackra bilder! Det liknar något som finns i Sverige, tror jag!
Tofshyacint - Jag tycker att tistel slår an en sträng! :)

Unknown said...

@Elle
Ja, lite kanske de liknar pärlhyacinter och de hör till samma växtsläkte då. Det finns (fanns...de har blommat ut)jättemånga pärlhyacinter på ängen också, men de är mycket mindre än dessa.

@Veiken
Tack snälla! Ja, mycket möjligt att de finns i Sverige...jag är inte så kunnig, tycker bara det är kul. Och ja, tistlar har ju oxå en tofs på huvudet minsann!

My kids' Mom said...

Eva,

Vilka otroligt vackra bildet!! Du måste ha en jättebra kamera.

Jobbar du som fotograf?

Mvh,

Anneli

Unknown said...

@Anneli
Tack snälla, Anneli!
Jag har aldrig jobbat som fotograf och är faktiskt inte alls nöjd med kamera...:) Jag har en liten digitalkamera, Canon IXUS 90IS. Det är meningen att jag ska investera i en digital systemkamera eller vad de kan tänkas heta nuförtiden.
Jag tycker det är väldigt roligt att komponera bilden och har alltid älskat att fotografera.
Ha en fin dag rara du! Kram