Monday 24 March 2014

Rengöring av fritösen... - Cleaning of the fryer...

Scroll down for English

Fy farao för när det är dags att rengöra fritösen säger jag bara...! Efter att man skjutit upp det ett bra tag finns det till slut ingen återvändo...! Tror inte att det finns en fritös i så många svenska hem, men det finns det i de flesta grekiska hem, så och i vårt!

När man i Sverige talar om potatis i en måltid är det i första hand kokt potatis man tänker på,  men här i Grekland är det friterad potatis. O.k, det är väldigt vanligt att man lagar rätter med potatis i ugnen, men säger man att man ätit t.ex biff med potatis, så menar man pommes frites.

Det värsta som finns är när det är dags för rengöring av eländet... Det är INTE kul! Inga bra tips har jag heller. Har ni? Jag kör de delar som går i diskmaskinen flera gånger, men det är mycket skrubbande i diskhon med varmt vatten och diskmedel...

                      Före (Usch!) :(  Before (Yuk!)

I'm really not enjoying when it's time to clean the frier (after postponing the moment for quite a while...)! In Sweden it's not common with deep fryers in the homes, but here in Greece you find one in most Greek homes.

Of course you can use the fryer for many different foods, but the most common is for French fries. When in Sweden people are mostly thinking of boiled potatoes when you're talking about potatoes in a meal, here in Greece it's French fries ("patates" = "patates tiganités").

                             Efter :) After

I'm using the dishwasher multiple times, except for the part with the electric stuff, but most of all I'm scrubbing with hot water and dish soap...for hours!!!

So please tell me if you have any good tip how to get it clean!!!

Have a great day! Ha en fin dag!
☼☼☼11 comments:

Elle said...

Usch, jag är glad att jag lämnade eländet (fritteusen) hos min man vid separationen!
Har ändat matvanorna och äter inte fritterad mat längre. Och skulle jag bli sugen på pommes frittes har jag ju pizzerian tvärs över gatan! ;))
Fast du lyckades rätt bra med din rengöring!
Ha en fin vecka!
Kram Elle

Anonymous said...

O ja, håller med dej helt och fullt. Det brukar nästan ta ett par timmar!! Inte går det att få bort all inbränd olja heller, så det är ganska otacksamt jobb. Lycka till i alla fall.
Lena

Tina said...

Kom genast att tänka på bikarbonat :o)

Har ju ingen fritös, men använder bikarbonat till en massa rengöring i hemmet. Förutom att jag dricker det oxå....

Kanske värt att prova...? Titta in här så ser du allt du kan göra med det
http://www.kristallrent.nu/27-satt-att-rengora-med-bikarbonat/

Unknown said...

Jag hade en i Sverige och den var hopplös att göra ren. Nu friterar jag i stekpanna eller gryta, det får gå bra det också. Jag slipper rengöringen!

Kram

Marina said...

Här är en som är fritöslös! Tanken på införskaffande av en dylik har funnits många gånger men det har aldrig blivit av, och egentligen tror jag inte att behovet är så stort...

Susanne said...

Vilken tur att jag inte äger en fritös :-)

My kids' Mom said...

Hej,

Om du har en sådan där "tablett" som man stoppar in i diskmaskinen så kan man använda den att få bort allt med, även de mest fastbrända ungsformer. Fyll fritösen med varmt vatten och låt sedan diskmaskins tabletten ligga där i i några timmar och kolla sedan hur det går. Denna diskmaskins tablett (diskmedel) är så stark att allt lossnar. Jag brukar även städa toaletten med den och toan blir som ny.

Lycka till!

Mvh, Anneli i Dalarna

Monica said...

Det blev ju rent och fint, men jag håller med det blir så jäkla fettigt när man håller på.
Jag har fritös hemma och på jobbet, så det blir dubbel städning för min del.

ps har du sett att jag har flyttat hem igen, pallade inte med en blogg i längden...jag älskar ju min gamla.

Titta gärna in om du vill / kram Monica

Unknown said...

@Elle
Vi använder bara fritösen till friterad potatis och det blir inte så ofta av någon anledning, trots att vi älskar pommes frites.

@Lena
Verkligen hopplöst, men jag ger mig inte förrns allt som går är rent...! Envis som attan!

@Tina
Tack, Tina! Måste få in bikarbonat i rengöringstänkandet!!!

@Christina
Har försökt ett par gånger, men det funkar inte för mig, antagligen för att vi är så många. Det blev ännu mer olja överallt...:(

@Marina
Precis, Marina! :)

@Susanne
Ja, Susanne, det kan du vara glad över!☼

@Anneli
Smart och säkert effektivt, Anneli - ska absolut testas! Tack!

@Monica
Nej, raring, måste tyvärr erkänna att jag inte sett det...har inte skrivit mycket i min blogg på sistone p.g.a tidsbrist och heller inte haft tid att bloggsurfa. Men snart tittar jag in! Kram

Steve said...

Lösningen är väl att avstå pommes frites. Inte så svårt tycker jag, men smaken är ju olika.

Unknown said...

@Steve
Definitivt en lösning! Men...ja, vi gillar friterad potatis! Men som sagt, vi äter det inte ofta.