Sunday 13 January 2013

Om granskräll, lite glögg till och hemlösa

Var nyss ute en sväng med Marisa och det var verkligen kallt med 12 plusgrader...?

Ute kan jag nu sakna de vackra julbelysningarna - speciellt små vita lampor runt träd och på balkonger tycker jag om.

I Grekland städas oftast julen bort så fort som möjligt efter nyår.

Igår när jag äntligen fick bort granskrället var jag verkligen urless på eländet och tänkte "aldrig mer julgran"... men nästa år dammar jag säkert av delarna  och monterar upp skrället igen.

Med en riktig gran som luktar gott är det nog annorlunda. Hur är det, barrar de mycket? Det minns jag från barndomen. Det konstiga är att jag sett flera granar nu vid soporna, och de ser så fina ut.


Julen är över, men glögg tänker jag fortsätta att njuta av några dagar till... Det värmer så gott!

Den här skylten såg jag igår i förorten Zografou. Den kommunen erbjuder uppvärmda salar för hemlösa människor. Det är det säkert fler kommuner som gör, men det är bra att skylten är så synlig.

Under vinterhalvåret är det ofta insamlingar av filtar som delas ut till hemlösa. Då kan man tänka att i Sverige får man hjälp med bostad och här delar man ut filtar...

Varför finns det egentligen hemlösa människor i Sverige också? Får de ingen hjälp någonstans, eller vill de inte ha hjälp?

Ha en fin kväll!

Stoppa hemlösheten, facebook  Jobbar för att stoppa hemlöshet i Sverige och i andra länder.
Klimaka, förening för att hjälpa hemlösa i Grekland. Tyvärr dålig information på sidan och endast på grekiska.

Tidigare inlägg kanske av intresse:
Fler och fler hemlösa i Grekland för varje dag som går
Världsdagen för hemlösa
Komboloj


2 comments:

Uhanna said...

Jag tror största anledningen till att det finns hemlösa i Sverige är för att de flesta institutioner kräver att man är drogfri om man vill ha hjälp. Sedan är det såklart mycket romer, som p.g.a. att de vistas illegalt i Sverige inte har något hjälp att finna annat än via vissa kyrkor kanske...

Ett ljus i tunneln här i Grekland är att jag förra veckan delade ut lite varma kläder till några av huvudstadens hemlösa. Det var fantastiskt att se glädjen och tacksamheten hos dessa som bor på gatorna inne vid Syntagma.

Johanna.

Unknown said...

Ack ja, dessa droger. Hur är det med det då egentligen - får de som vill ha hjälp att sluta hjälp? Här I Grekland vet jag att det finns hjälp att få, men bara för ett litet antal. De får visst stå i kö länge.
Förstår att de blev glada! Bra gjort, Johanna!
Hjälpte du någon förening att dela ut eller gick du dit själv på eget initiativ? Man önskar verkligen att ingen människa skulle behöva vara hemlös.