Friday 18 January 2013

Råttsvans eller friarhatt, det är väl sak samma?!

En ovanlig blomma. Åtminstone jag har aldrig sett en sådan förut. Skulle letat för att hitta fler där på sluttningen till berget Ymittos, men det kom en flock med 5 hundar, så jag tänkte att det kunde vänta till en annan dag...

Igår hörde jag nämligen på TV om människor som blivit dödade av hemlösa hundar i Indien! Fruktansvärt. I Indien blir massor av människor bitna av hundar dagligen och ca 20.000 dör där årligen av rabiesinfektioner läste jag i New York Times.

Blommans latinska namn är Arisarum vulgare och tillhör Kallaväxter och närmare bestämt tillhör denna råttsvanskallasläktet...! På engelska kallas den "Friar's cowl" - friarkåpan eller kanske friarhatten.

Ha en fin dag!

Andra inlägg kanske av intresse:
Orkidé på Ymittos sluttningar
Liten lila blomma tillhörande Δεν Ξέρω (Jag vet inte...)släktet.

7 comments:

Snäckskalsdalen. said...

Oh, heter dom så! Det var ett bra namn, jag har sett dom (på Tilos, Grekland) och kallade dom för kobrakalla. Fantastiskt läcker blomma!
Agneta kram

anneli said...

Intressant få veta namn på denna blomma,har massor av dem likt ogräs på vår tomt.Trodde först det var nån orkide!Tycker inte den är särskilt vacker;-)
Kram
Anneli

Min plats i solen said...

Vilken fin blomma och jag förstår dig att du kände att det kunde vänta till en annan dag. Vilda hundar ska man ha respekt för.

Ha en fin helg Eva.

Kram Lotta

ღ ℬabbi said...

Vad märklig den ser ut, men vacker! Ja fy sjutton. Vildhundar ska man nog vara försiktig med. Till och med tamhundar kan vara koko...jag är alltid försiktig med hundar. Just in case! Trevlig helg. Kram

Unknown said...

@Agneta
Ditt namn "Kobrakalla" är ju bättre!
Tack och kram

@Anneli
När jag fick syn på den först var jag t.o.m osäker om det verkligen var en blomma... Jag som trodde jag fått syn på något verkligt ovanligt och så har du så många på din tomt!
Tack! Ha en fin helg!

@Lotta
Just de här verkade vara ganska vänligt inställda, men sådant kan ju tyvärr ändra sig snabbt, speciellt om man är lite rädd. Jag har enorm respekt för hundar även om vi har hund själv.
Tack och trevlig helg!

@Babbi
När man tittar närmare på den är den kanske lite vacker ändå, men det finns nog finare exemplar än denna.
Jag är precis som du försiktig med alla hundar jag inte känner. När jag är ute och går brukar jag ha en liten påse med hundkex i fickan, JUST IN CASE...!
Kram

Moi said...

Riktigt fin och rätt så ovanlig blomma! Älskar att "hitta" ovanliga vilda blommor.
Men det om hundar var faktiskt läskigt. Ha det gott!

Unknown said...

Tack, Moi!♥