Saturday 10 November 2012

Nya åtstramningsåtgärder för omväxlings skull...

Efterlyses, till Grekland och Troikan: Nationalekonomer och ekonomer kunniga inom internationell ekonomi...

Det nya åtstramningspaketet blev genomröstat i det grekiska parlamentet i onsdagskväll. 153 ja, 128 nej. Det dras ned på i princip allt, det enda som höjs är pensionsåldern (från 65 till 67 år), skatter och avgifter...

Det känns ganska hopplöst. Alla dessa människor som går på knäna. Fler och fler blir hemlösa för var dag som går. Man ser allt oftare människor som letar i soptunnorna, efter något att sälja eller t.o.m att äta. En dag såg jag ett ungt par stå och äta vindruvor direkt ur en soptunna. En man på TV sa att utlänningarna letar på dagen och grekerna på nätterna för att inte bli sedda.


Det blir fler och fler hemlösa hundar på gatorna. Folk har inte råd att ge dem mat längre.

Det är inte så att jag inte tycker att man ska införa sparåtgärder, men jag håller inte med om vilka. Det är ju fullkomligt vansinnigt att ta av människor som ingenting har! 

Samtidigt har ni kanske hört talas om Lagarde-listan, på vilken det finns nära 2000 namn på greker med bankkonton i Schweiz. Det lär röra sig om 200-600 miljarder euro. Dessa pengar kollas inte upp...?! Otroliga summor av svarta pengar har förts och förs över till hemländerna av människor från andra länder som jobbar här. Det är egentligen ren plundring av Grekland, eller har jag fel?

Det sker massor av dyr privat undervisning, som jag berättat tidigare, i hemmen i Grekland. Detta vet alla om, även politikerna givetvis. Dessa pengar betalas det ingen skatt på. Jag har aldrig hört ett ord om att detta skulle vara ett problem, ens i dessa dagar... Undrar hur många miljarder euro det rör sig om.

En annan åtgärd man borde göra tycker jag är att införa mycket hårdare trafikkontroller, med böter om man kör för fort eller mot rött ljus. Den grekiska staten skulle få in mycket pengar, folk skulle lära sig att köra försiktigare, olyckorna skulle minska och statens vårdutgifter minska markant.

Vad har ni för idéer?Andra inlägg kanske av intresse:
Felaktiga krisåtgärder i Grekland (om höjda momser och skatter, banklån och räntor m.m)
Frontistirio! (om frontistirio-systemet m.m)
Frontistirio, del 2
Dyra böcker till "frontistirio" i Grekland
Adoptera en hund eller katt från Grekland
Världsdagen för hemlösa (10 oktober)
Jennifer Lopez har lösningen till Greklands kris

13 comments:

Steve said...

Det mesta jag läser om Grekland idag andas desperation. Inte konstigt när förfallet tillåtits gå så långt under så lång tid.
Läste nyss i DN att det planeras att införas en enhetlig skattesats för alla enskilda företagare för att stävja skattefusket. Inget konstruktivt och revolutionerande tänk direkt.
De förslag som läggs idag synes mest reta upp folk och riskerar därmed bli kontraproduktiva.
Grekland måste nog börja om från början. Hur man nu gör för att starta en nation från början.

Uhanna said...

Självklart borde privatundervisningen skattas, men något som är nästan ännu mer viktigt är att barnen faktiskt får den utbildningen de behöver när de är i skolan.

Just nu ser det ut så att barnen här i Grekland aldrig läser mer än 4 timmar engelska per vecka. Oavsett ålder. Detta gör att lärarna/andra lärare ger privatlektioner efter skoltid. Dessa pengar skattas inte precis som du säger, och de barn vars familjer inte har råd att betala får inte heller lära sig ordentlig engelska. Detta i sin tur leder till att chanserna att kunna arbeta eller ens göra ett utbytesår minskar radikalt.
Finns så många människor med helt fantastiska utbildningar men utan en chans att klara sig på sin engelska.
Och såhär fortsätter historien i all oändlighet..

Johanna.

anitaskreta said...

Eva, jag lånar ett foto av dig och länkar till din blogg. Hoppas det är ok. Kram, Anita

Malin said...

Allt jag kan säga just nu är: ÅNGEST. Får ångest av bilderna och ångest av tanken på vad som sker i detta fantastiska land. Ta tillbaka de "svarta pengarna" och rädda de utslagna. Men hur?

Bötesidén låter bra, men kommer de ens betala dem?

Anonymous said...

Tyvärr är det nog inte bara i Grekland det saknas nationalekonomer, det är därför Europa ser ut som det gör idag!
Politiker ser bara till sin egen fördel, och det är ju faktiskt inte därför vi valt dom eller hur???
Låt gå-mentaliteten har grasserat alltför länge, hur ska man få rätsida på detta? Är detta följden av att leva i fredstider och vänja sig vid att ha det bra (och bättre)?
Svårt att se ljuset i tunneln faktiskt, hoppas det finns där i alla fall.

Äventyret framtiden said...

Pengarna i Schweiz ser ni antagligen aldrig röken av, tyvärr. Det är fruktansvärt när politiker har skott sig så att folket har urusla levnadsvillkor. Att höja pensionsåldern låter märkligt. Finns det ens jobb?
Tack Eva, för att du berättar

kram

Uffe said...

@Eva: Jag blir bara ytterligare deprimerad när jag läser om alla tokigheter. Ta mera från dem som redan inget har? Hur går den ekvationen ihop...
Att beskatta privatundervisningen är ingen lösning. Det krävs en totalomdanande skattesyn för hela Grekland. De greker som har bott i Sverige förstår vad jag talar om för här kan man i alla fall förlita sig på "Staten" då vi alla hjälper till både frivilligt och med tvång. Men det är faktiskt det beska receptet.
Och dessa skattesmitare har vi här med. Och jag skäms inte för att säga att jag hade en kompis i Grekland som var en sån där! Men det är preskriberat nu då han är död sedan 5 år tillbaka... så nog har jag haft insyn i det hela tyvärrr. Det är inga positiva erfarenheter tyvärr. Det visar bar på den korruption som finns och är vardaglig. Tänk på kuvertet du ger till doktorn som ett exempel...

//Ulf

Eva in Athens, Greece said...

@Steve
Har jag också tänkt ibland, men det går antagligen inte att starta upp från början... Jag tillhör absolut inte dem som vill att Grekland ska gå ur EU och gå tillbaka till drachmer. Det blir då ännu värre för äldre, handikappade och arbetslösa.

@Johanna
Håller absolut med dig att barnen ska få all sin undervisning i skolan. Har skrivit ett par inlägg om detta helt vansinniga system med frontistirios. Hoppas allt är bra med dig! Kram♥

@Anita
Självklart, Anita! Tack så mycket, blev jätteglad. Tilläggas bör dock att just den bilden(den mittersta)är inte min...Jag har hittat den på newsit.gr, men jag vet inte om det är deras heller.

@Malin
Du har så rätt; många kommer inte att betala böterna, men många kommer nog att göra det trots allt, tror jag. Innan de sätter igång får de meddela i medierna vad som komma skall..! Folk kommer helt säkert att börja köra försiktigare och på så sätt kommer trafikolyckorna och landets kostnader att minska.
Tack, kram!

@Anonym
Visst är det så, det var därför jag skrev "Grekland och Troikan". Jag begriper inte heller hur man ska få tag på politiker som verkligen vill landets bästa, jag menar, hur svårt är det egentligen?! Men antagligen så blir nya, unga politiker som bara vill landet (länderna)väl motarbetade och snabbt meddragna i det små-(eller snarare stor-)korrupta spelet bakom ridåerna.

@Karin
Tror inte jag heller, nu har de ju haft hur gott om tid på sig som helst att städa undan...
Jobb finns det ju inte. Det är så mycket som är underligt. I Sverige sänkte man ju t.ex momsen för att det skulle bli lättare att nyanställa inom restaurangbranschen - här höjde man momsen...
Kram
☼☼☼

Eva in Athens, Greece said...

@Uffe
Klart att det inte är lösningen på Greklands kris, men det är faktiskt enorma summor det rör sig om. Många som undervisar privat har det som heltidssysselsättning och håller 5-8 lektioner per dag. 25 €/timme är vanligt. Det är flera miljarder euro det rör sig om. Och det är inte de undervisandes fel och inte heller de som anlitar dem, eftersom staten aldrig sagt något om eller brytt sig om det. Det finns nog heller knappast någon som inte försökt undkomma lite skatt här och där i Grekland eftersom systemet varit så ingrott. Men som jag skrivit tidigare någon gång så tycker jag att de nu måste se mellan fingrarna på mindre företag så att inte fler måste stänga och det blir fler arbetslösa. Detta borde de ha tagit itu med för många år sedan förstås. Nåväl, sakta men säkert ska det nog bli någon ordning här också! Tack för lång och bra kommentar, Ulf!
☼☼☼

Semester & Mat said...

Det är så ledsamt att läsa om ett land som Grekland, som nu håller på går under mer och mer. Bara bilderna du visar säger en hel del.
Men bra tänkt det där med att öka trafikbevakningen.

Kram

Eva in Athens, Greece said...

@Caroline
Tråkigt är det verkligen, Caroline, vi får hoppas att det vänder snart.
Tack och kram♥

michael said...

Intressant läsning! Själv har jag lämnat flera länder bakom mig, Sverige då:-), Egypten, Danmark, Lettland osv och har nu bosatt mig på Kalymnos, Grekland. Kan inte säga att jag npgonsin känner behov av att lämna detta stället. Greece rocks!:-) Särskilt då med tanke på att Kalymnos är bara klippor på klippor:-)

Eva in Athens, Greece said...

@Michael
Va' kul att du trivs så bra du med i Grekland. Kalymnos är verkligen en fin ö! Kul att du kan åka runt sådär och bosätta dig på olika ställen. Är det "hostedby" som håller dig igång eller jobbar du med annat oxå? Bra jobbat hur som helst!
Tack och ha en fin helg!