Sunday 23 September 2012

Grekiska Ikeakatalogen 2013 - billigare än den svenska!

Den nya grekiska Ikeakatalogen är här! I fredags gick en snubbe runt i vårt kvarter och delade ut.

Han ringde på och frågade hur många hushåll det är i den här fastigheten. Jag tänjde lite på sanningen (!) och sa 5... (istället för 4)

De delar minsann inte ut dem åt höger och vänster! Jag försöker alltid få ihop 3-4 extra och ge till släktingar på Kreta. Ikea vägrar att skicka kataloger och dessutom kan man inte få en katalog på varuhuset heller. Är det så i Sverige också?

Undrar hur priserna är i år i jämförelse med i Sverige...? Förut har det alltid varit dyrare här.

Jämför några slumpmässigt utvalda produkter:
IKEA PS brickbord: 299 kr i Sverige, 39 € = 332 kr med dagens valutakurs 08,04 i Grekland
GODMORGON/EDEBOVIKEN tvättställsskåp 4 lådor: 5595 kr i Sverige, 499 € = 4248 kr här
STRANDMON öronlappsfåtölj: 1995 kr i Sverige, 199 € = 1694 kr här i Grekland
BJURSTA matbord: 1695 kr på Ikea i Sverige, 179 € = 1524 svenska kronor här
NILS karmstol: 899 kr i Sverige, 75 € = 638 kr här
BRUNKRISSLA påslakan med 1 örngott: 129 kr, 19 € = 162 kr på Ikea i Grekland
PJÄTTERYD tavla, bambu: 399 kr i Sverige, 49 € = 417 SEK här
BEKVÄM trappstege, 3 steg: 299 kr i kära Svedala, 29 € = 247 kr på Ikea här
EIVOR CIRKEL matta: 1295 kr i Sverige, 129 € = 1098 kr här
VINÄGER dekorationsvas bambu/vit: 149 kr i Sverige, 14,99 € = 119 kr här

Summan av kardemumman: 12.754 kr i Sverige och samma varor 10.479 kr här! Ca 20 % billigare här i år alltså, tack Ikea! Bara 3 produkter av dessa 10 är dyrare i Grekland i år.
Ytterligare en orsak att resa till Grekland med andra ord...! :)

Ha en fin söndag!

11 comments:

Anonymous said...

Hej. Jag beställer varje år Ikeas grekiska katalog från Ikeas kundtjänst i Älmhult. Ett par dagar efter beställningen har jag katalogen i min brevlåda i Växjö. Vet dock inte om man kan få den skickad till Grekland. Tfn 0030 0476 81000.

Malin said...

I år fick jag en katalog med posten, men det är nog bra länge sedan den kom postad. Kanske för att jag har en skylt på dörren som tackar nej till reklam. Men det var väl för väl att det är billigare i Grekland!

Kram :)

Anna Karin said...


Såklart du ska ha en extra Eva, bra att ha när du typ blivit längst bak i kön att läsa! :) Kram

Ingalill said...

Jag har försökt att få en katalog i Grekland men har aldrig förstått hur det ska gå till, verkar svårt. Kan man beställa där och dom skickar sakerna med någon form av transport, jag bor alltså i Grekland på sommaren och har ett hus där som jag gärna skulle vilja möblera med svenska möbler, då jag tycker att den grekiska stilen är för "klumpig" för min smak.

~ INA ~ Inas☆House said...

Tror jag måste till Grekland för att handla på Ikea då det är billigare än här. ;)

Må gott Eva!

Kramen Ina

Tina said...

Hihihi, bara det att om jag ska få möblerna till Sverige sen och betala för frakten? Så blev det inte så billigt.

Vi har fått hem katalogen här i Sverige men det finns inte att få på varuhusen här heller. Jag tror det var en nyhet i år att det var adresserat personligen till mig på katalogen i år. Så att det inte räknas som reklam?

Snäckskalsdalen. said...

Vi har börjat få den även här på landsbygden i Sverige och den kom för ett par veckor sen. Men på varuhusen finns bara s k "lånekataloger".....Priserna har jag inte hunnit kolla ännu.
Är det fel fråga, eller hur går det med den ekonomiska krisen i Grekland? Kanske för kontroversiellt att skriva om, men det är intressant att höra.
Nu när vi var på Kreta (Koutouloufari) märkte vi inget av den, men vi förstår ju heller inte språket och kan inte ens läsa rubrikerna på löpsedlarna.
Har många frågor idag, du är alltid så duktig på flora och fauna, är det intresse eller arbetar du med det?
Du får starta en frågespalt för mig!!!!
Kramar
Agneta

Elle said...

Här i Tyskland kostar Bjursta matbord 199 € - alltså dyrare. Fast brunkrissla sängkläder kostar 14,99 € - billigare....?

Eva in Athens, Greece said...

@Anonym
Nej, tyvärr, det går inte. De skickar inte till Grekland, har provat. Men så är det ju också så att det inte är exakt samma sortiment, plus att även priserna skiljer sig som sagt.

@Malin
Du får skriva dit "undantaget Ikeakatalogen"! :) Om du vill ha den vill säga.

@Anna Karin
:)

@Ingalill
Tyvärr kan man inte beställa via postorder i Grekland. Men man kan beställa transport på plats då man handlat. Du bör ju dock ha planerat besöket väl eftersom det inte alltid finns inne det man tänkt köpa. Om det är några speciella möbler du sett i den svenska katalogen kan du ringa och fråga om de finns.

Eva in Athens, Greece said...

@Ina
Absolut, Ina...!♥

@Tina
Jag vet inte, kanske minns jag fel, men jag tycks minnas att vi fick den adresserad till oss då jag var barn...! Konstigt att minnas en sådan grej...men det kanske är fel också. Eller så gjorde de det då, men slutade med det, och började nu igen...?

@Agneta
Tänk att du var i Koutouloufari, det är ju en av byarna alldeles ovanför Hersonissos där vi är om somrarna. Älskar de små gränderna där!
Det finns knappast någon som inte drabbats av krisen. Det blir svårare och svårare för folk att överleva faktiskt. Bidrag har sänkts eller tagits bort helt. De få som har turen att få behålla jobbet har fått sänkt lön. Högre skatter och extra avgifter. Ekvationen går inte ihop. Det är bara att hoppas att det vänder snart. Grekland har ju så många resurser...men inte kunskap tydligen att utnyttja dem.
Om flora och fauna kan man säga som så att jag är intresserad och tycker det är roligt att fota och läsa om, men dessvärre glömmer jag ändå ofta namnen. Strandliljorna hos dig kom jag ihåg eftersom jag nyligen hade fotat sådana i Malia. Kanske kommer jag att komma ihåg det namnet ändå, eftersom det är ett lätt namn...? Lovar inget ;)hihi
Fråga vad du vill, det är bara roligt!
Kramis

@Elle
De prissätter som de vill tydligen. Verkar ha mer att göra med marknadens priser än den verkliga kostnaden på produkterna.
Här i Grekland ligger alltid priserna högt på påslakan och tavlor t.ex. Så då kan de sätta högre priser på det eftersom folk här ändå tycker att de priserna är bra. :(


Sanja said...

Och nu öppnar ikea i chania och heraklion! Weeeee