Monday 16 April 2012

Vår grekiska påskhelg i korta drag...

Nu går påsken mot sitt slut. På långfredagen var vi till en kyrka här i Glyfada, Agios Nikolaos, och tittade på sorgeprocessionen. Jättemånga människor med tända bruna vaxljus.

Sorgeprocessionen med den blomstersmyckade båren. Processionen, som brukar börja kl 21, går en runda i närheten av kyrkan. Det kom en ordentlig regnskur mitt under sorgeprocessionen (Himmelen som grät?), men den var snabbt över.

På påskaftonens midnatt bestämde vi oss för att åka upp till den lilla kyrkan, Profitis Ilias, på berget i Ilioupolis - "Solstaden" (som vi besökte för ett par dagar sedan: Liten kyrka tillägnad profeten Elia(Προφήτης Ηλίας)uppe på berget i Ilioupolis) för uppståndelsegudstjänsten. Greker är ett troende folk, men det här är verkligen en fin upplevelse även för icke troende.

Det var ju så fint däruppe och nu fick vi se utsikten även nattetid! Bilden är INTE rättvis med verkligheten...! Helt otroligt vackert var det! I mitten av bilden ser ni den upplysta Parthenonas på Acropolis. På slutet blir det lite fyrverkerier vid varje kyrka och där uppe kunde vi se fyrverkerierna från massor av kyrkor!

Det blåste ordentligt, så det var nästan omöjligt att hålla den heliga lågan vid liv! När ens ljus slocknar tänder man det igen av någon annans och på så sätt lyckas man alltid på något sätt ändå komma hem med ljuslågan!

Därefter hem och åt majeritsa-soppan* och knäckte de röda äggen mot varandra (givetvis bäst att ha det starkaste ägget...). Jag hade gräddat riktigt lyckade tsoureki (ett slags sött vetebröd) och kalitsounakia(kretensiskt bakverk med den kretensiska mjukosten, mizithra, som fyllning) hade vi fått tag på i en affär med kretensiska produkter, så det blev en riktigt lyckad nattmåltid!

Idag på påsksöndagen var vi till en taverna i Vari och åt vår påskmiddag. Där finns flera stora tavernor och alla var proppfulla, så vi var inte ensamma som kommit på den tanken...men där går det alltid undan!

Chronia Polla!

*En väldigt god soppa gjord på inälvor...! Man kan göra den på endast lever också, det gör jag. Den här soppan ska vara mjukstarten efter den långa fastan. Man är så hungrig efter den långa fastan nu att man inte kan vänta till nästa dag. Men som ni förstår intar alla den här nattmåltiden, fastande som icke-fastande, enligt traditionen. Många äter inte soppan, så det brukar finnas ett alternativ...! Vi brukar alltid ha kycklingsoppa också i vår släkt. Våra söner väljer alltid det...

8 comments:

Semester & Mat said...

Låter som en väldigt speciell helg.

Kram

Eva Trillian said...

Du berättar så jag blir nostalgisk efter en 'riktig' påsk! Den ortodoxa världen kan det där!

Anonymous said...

Låter väldigt speciellt. Längtar till Grekland. Kram AK

Grekland nu said...

Kan tänka mej hur vackert det måste ha varit där uppe vid kapellet på natten! Och visst är det mysigt med grekisk påsk...

Snäckskalsdalen. said...

Oj, vilka stämningsfulla och vackra bilder. Det är så fint med sådana traditioner och fantastiskt att folk tar sig tid och verkligen deltar. Det verkar vara på riktigt också, men det är väl för att tron finns, det är fint med tro!
Agneta kram

Marina said...

förstår att det verkligen är speciellt. I sverige är det ju inte så mycket till påskfirande egentligen...

Eva in Athens, Greece said...

Caroline: Det är det verkligen! Fira gärna påsken i Grekland något år, men kolla upp när den är - är ju alltså inte samtidigt med den svenska alla år...

Eva: :)

AK: Bara att boka resa!☼

Ingabritt: Något alldeles speciellt...

Agneta: Visst är det så, med det är en så stark tradition att jag tror att alla är ute den här kvällen oavsett tro och efter uppståndelsegudstjänsten är det väldigt vanligt att man går ut och festar också! Speciellt unga människor förstås!

Marina: Men gulliga påskkärringar har vi där hemma i alla fall!

Malin said...

Mitt ex ÄLSKAR den där soppan. Han skickade ett meddelande till mig efter midnatt om hur mycket han skulle äta av den...