Wednesday 11 April 2012

Orkidé! Ophrys sicula - Yellow Bee Orchid (Orchidaceae)

Iförrgår när jag hade ett ärende i Övre Glyfada, på sluttningarna till berget Ymittou, så tänkte jag att "nog är det väl höjden att jag inte kan få syn på en orkidé"(västerbottniska?)...

Så jag parkerade bilen och började skumma marken..och yes! Bara efter ett par minuter hade jag fått syn på tre olika orkidéer! Det är alltså så man måste göra - det är minsann inte bara att stövla omkring ute i naturen och tro att dessa små skönheter ska börja hojta åt en!

Här några bilder på den ena av de tre:

Denna heter Yellow Bee Orchid på engelska, samt även Yellow Ophrys. Gelbe Ragwurz på tyska, på svenska vet jag inte. Kanske Gul nyckel-orkidé eller Gula bi-nycklar(?!) eller kanske bara Gul orkidé? Nja, knappast det sista eftersom det måste finnas hundratals olika gula orkidéer...

Januari 2014
Nu har jag fått veta att det svenska namnet är "Gul ofrys" av Ivar Edvinsen (www.cameralife.se - en webbsida om orkidéer)som var snäll och berättade det för mig i en kommentar här.

Det småregnade när jag tog bilderna. På kvällen spöregnade det och åskade och igår var det mulet hela dagen samt betydligt svalare. Hoppas på lite sol igen idag!

☼☼☼

8 comments:

Monica P said...

Fint! Förr kunde jag en massa blomnamn även på latin, vi hade en oerhört energisk biologilärare i realskolan...nu får jag nöja mig med att titta och tycka om.

Linda - Mitt liv i Grekland said...

Hade aldrig gissat att det var en orkidee om jag sett den ute.

Jag älskar orkideer speciellt vita!

Johanna said...

http://www.cameralife.se/orkid%C3%A9lokaler/rhodos/rhodos-orkid%C3%A9er-8032705

Denna hemsidan kan du använda som uppslagsbok när du är på orkidé-jakt!

Johanna.

Karin said...

Jättevackert! Här på Mani finns också en massa orkideer förstås men inte ett enda namn kan jag. Men säger som Monica P att man får nöja sig med att titta och tycka om det man ser!

Unknown said...

Orkidéer är helt underbara.
Kram

Eva in Athens, Greece said...

Tack för era kommentarer!
Jag kan inte heller namnen på så många, får leta i böcker och via Google - jättebra med den websidan som Johanna tipsade om!
♥♥♥

Hogne said...

Hej!
Jag råkade på denna din blogg, ganska gammal nu men tyckte att den kunde vara värt ett inlägg i alla fall.
Du skriver om den gula orkidén du hittade och att du inte vet vad den heter på svenska. Den heter "gul ofrys". Det finns väldigt många ofrysar och flera är gula så för att vara säker på vad man menar behöver man använda det latinska namnet. I ditt fall är det en Ophrys sicula (inte Ophrys lutea). Ophrys lutea förekommer i huvudsak i västra Medelhavet men finns sporadisk på grekiska fastlandet och Peloponnesos.
Hoppas du har fortsatt att intressera dig för orkidéer. Grekland (och speciellt Kreta) har en otrolig rik orkidéflora med över 200 arter. Du skriver en del om Kreta och är du där så kan du redan nu börja leta efter de första. Jag har själv besökt ön tre gånger men då under April som är högsäsongen för orkidéer där.
Hälsningar
Ivar Edvinsen
ivar.edvinsen@telia.com
www.cameralife.se

Unknown said...

Tack så mycket, Ivar! Det var verkligen snällt av dig att hjälpa mig med all den informationen. Jag önskar dig allt gott!