Monday 9 April 2012

Knölirisar (Αγριόκρινος) på berget Ymittou/Hymettus

Read in English: Barbary nut (Αγριόκρινος) at mountain Ymittos/Hymettus - Attica
Någon orkidé såg vi inte till där uppe på berget, men åtminstone några små, söta Knölirisar. Dessa var väl någon decimeter höga bara. Det är Europas minsta iris, men den blir ca 3 dm, läser jag i Tore Hylanders bok.

Iris sisyrinchium på latin. Namnet kommer från det grekiska ordet för regnbåge - iridizousa* (ιριδίζουσα), men i Grekland heter blomman Αγριόκρινος - Agriokrinos (vildlilja).

Ha en fin eftermiddag!

* även ouranio toxo (ουράνιο τόξο).

3 comments:

Min plats i solen said...

Så söta! :) Själv har jag den höga varianten av iris i min köksträdgård och de är stora favoriter. Maken vill gräva upp dem varje år då han tycker de står "fel" men jag tokvägrar. Är rädd att de inte skulle klara en flytt och jag vill inte vara utan dem. :)

Jag hoppas att ni har haft en riktigt fin påsk Eva? :)

Sköt om dig vännen!♥

Kram Lotta

Marina said...

Jättevackra!

Eva in Athens, Greece said...

Lotta: Jag skulle inte heller flytta dem, så stå på dig, Lotta! Vår påskvecka har precis börjat. Den grekiska påsken sammanfaller bara ibland med den svenska. (Om du vill kan du läsa om det här:
http://evaiaten.blogspot.com/2011/04/den-grekiska-pasken.html)
Kram, kram

Marina: ☼☼☼