Monday 5 March 2012

Το κίνημα της πατάτας - Potatisrörelsen!

Read this post in English: Το κίνημα της πατάτας - The Potato Movement!

Har skrivit tidigare (Felaktiga krisåtgärder i Grekland) om att det är så konstigt att priserna är så höga i livsmedelsaffärerna i Grekland, många gånger betydligt högre än i andra länder. Sätter man priserna dessutom i förhållande till lönerna är det rent fruktansvärt dyrt här!

Här ser ni att priset på potatis är  0,80 € (ca 7 kr/kg, lägre än i Sverige trots allt), men med tanke på att potatisproducenterna får ca 0,15 €/kg av leverantörerna är priset väldigt högt. Eftersom folket i Grekland inte har pengar nu så har poatisförsäljningen gått ner väldigt mycket.

Den 4 februari delades det ut tonvis med potatis gratis i Thessaloniki. Potatisproducenterna tyckte det var bättre än att potatisarna skulle ligga och ruttna på deras lager.

Då föddes idén till "Potatisrörelsen"! Producenterna säljer potatis i 10, 20 el 30-kilos säckar direkt till konsumenterna. Priset är 0,25-0,35 €/kg och på det sättet kan folket handla mer potatis och producenterna får dubbelt betalt.

Det sker på vissa samlingsplatser som meddelas via internet, där man får beställa hur mycket potatis man vill köpa. Nu den kommande helgen (10-11 mars) kommer t.ex försäljningen bl.a att äga rum i Kifissia (förort till Aten)och man kan beställa på Zougla.gr

Detta har medfört att livsmedelsaffärerna nu har börjat sänka sina priser på potatis. Det kommer att starta försäljning av olivolja, bönor och många andra produkter på samma sätt inom kort! Väldigt bra med andra ord!

Konsumenterna tar makten!På grekiska kan ni läsa lite mer här: Κίνημα της πατάτας wikipedia

10 comments:

Gunilla said...

Jättebra idé, hoppas det sprider sig! Som du skriver är priserna här alldeles för höga, speciellt för de som fått sina löner och pensioner sänkta.

Linda - Mitt liv i Grekland said...

Fruktansvärda priser här nu i supermarketen, skulle köpa mjölk i lördags och den brukar kosta ca €1.8 och nu ligger den på €2.30 för 1.5 liter och i Sverige ligger den på 12 kronor...? En skillnad på €1, och löner är mer än hälften så låga som i Sverige...går inte riktigt ihop!

Steve said...

Potatisrörelsen - ett bra exempel på när folkets protester tar sig det bästa uttryck. Ett bra sätt att runda giriga mellanhänder som skor sig på krisen. Mera sånt.

Malin said...

Åh va härligt! Det är så fruktansvärt att det är som det är i Grekland nu och detta visar en liten ljusglimt av hopp.

Förresten, hur gjorde du hjärtan när du kommenterade på min blogg? Inte <3 så hur?

Kram!

Eva in Athens, Greece said...

Malin: Jag gjorde ett inlägg av din fråga, så jag får tacka för idén! Kram, kram

Eva in Athens, Greece said...

Gunilla: Det kommer definitivt att sprida sig ännu mer. Det är som sagt vansinnigt att priserna i livsmedelsaffärerna är så höga. Staten borde ha bättre koll och förhindra priskarteller.

Linda: Nej, det går helt enkelt inte ihop! Vill de att hela landets befolkning ska dö av svält, eller?

Steve: Tummen upp!(Har inte hittat någon sådan symbol ännu!)

Anonymous said...

Det man kallar för potatis rörelsen i Grekland kallas för gårdsförsäljning i Sverige. här får inte iheller små-jordbrukare betalt för sina produkter så mycket som man behöver ha,trots höga priser i affärerna. Det är mer lönande att sälja direkt till konsument, som dessutom får en färskare produkt

Eva in Athens, Greece said...

Anonym: Ja, just det, fast i en mindre variant då. Här säljs det tonvis med potatis på det sättet vid varje "möte". Eller brukar kanske gårdsförsäljningen av potatis annonseras ut på något sätt så att den blir i stor omfattning? Vad jag romantiskt ser framför mig är skyltar vid gårdar om försäljning av potatis, men det kanske sker på annat sätt nu?

Aila said...

Potatisrörelsen.. Bra idé...

Eva in Athens, Greece said...

Visst är det, Aila!