Saturday 24 March 2012

Långtidsförvaring av potatis!

Ja, det är ju ett ganska viktigt ämne nu egentligen här i Grekland sedan Potatisrörelsen kom igång, men man hör inte ett ord om detta. Över huvud taget är det något som jag tänkt på många gånger här i landet; att de flesta greker verkar inte känna till att potatis ska förvaras torrt, mörkt och svalt. Har ofta sett potatis förvaras helt oskyddade i solen på balkonger(!) hur otroligt det än låter.

Vill skriva något bra tips till alla de greker som nu inhandlat stora säckar med potatis, men hoppas få lite bra idéer av er först!!!

Förr i tiden och speciellt på landsbygden i Sverige var det ju vanligt med jordkällare. Hittade den här fina bilden på bloggen Hos Oss:
Jordkällare är en perfekt förvaringsplats för potatis och mycket annat. Temperaturen är betydligt lägre därinne på sommaren p.g.a av jordens isolerande skikt och på vintern är det frostfritt. Tydligen sitter man på rena guldgruvan om man har en jordkällare på sina ägor, för de är dyra att bygga också.

Vad gör man om man inte har en jordkällare och just inhandlat 30 kg potatis i Grekland egentligen?!

De ska visst ha lite lagom fukt också, svalt och mörkt, samt bra ventilation...
Kanske man kan klä en frukt-back med papper som man gjort ventilationshål i (samt även täcka över med papper) och ha den mörkt i källaren, om man har en, och om det inte är alltför fuktigt där. Eller så får man välja det svalaste och mörkaste stället man har tillgång till helt enkelt.

Har ni något bättre förslag?

En till helt underbar jordkällare! Hittad på bloggen "NyGamlaJag". Åh, vad jag blir avundsjuk! Jag vill också ha en sådan jordkällare...

I Umeå har vi flera släktingar på landet som har matkällare under köksgolvet. Man öppnar en lucka i golvet och så går man ned för en liten stege!

10 comments:

Malin said...

Nej jag vet inte alls hur man förvarar 30 kg potatis i Grekland på bästa sätt. Jag tycker mina mjuknar i kylen oavsett land.

UNDERBARA foton av jordkällare. ;)

Grekland nu said...

Du har helt rätt i att du undrar! En av anledningarna till att vi inte köpte potatis var just att jag inte vet hur den ska förvaras utan att bli dålig. Det är ju dessutom slutet på säsongen och risken är att den börjar "växa".

Fru Venus said...

Som barn hade vi "lucka i golvet" hos mormor, och medan jag hade hus hade vi potatiskällare som på bilderna. Nu har jag halva svalskåpet till "Källare", potatis i en mandarin-trälåda :-)

Äventyret framtiden said...

Vi förvarar vår potatis i skafferiet. Låter säcken vara öppen...den står ju torrt och mörkt. 30 kg är rätt mycket att förvara utan kylskåp eller sval..ja inte blev du klokare av det här och inte jag heller

Karin

Hanna said...

Tack för att du sa till, visst är det härligt med gamla jordkällare?! Iaf om man är på utsidan :-) kul att du gillade bilden. / Hanna

anitaskreta said...

Jordkallare...barndomsminnen..vi hade en stor jordkallare som var full med potatis, sylt, morotter m m.

Snäckskalsdalen. said...

I vårt förra hus som var från 1800 talet hade vi en källare som var absolut perfekt. Den var aningens fuktig, men bara lite, absolut mörk och temperaturen gick aldrig under +4 grader på vintern och aldrig över +12 på sommaren och där hade vi fin potatis nästan året om.
Så det funkade här i alla fall!
Agneta kram

Steve said...

Vi har en gammal fin jordkällare och den är guld värd.

Monica P said...

Där jag växte upp i Jämtland hade vi två riktiga jordkällare. Den ena förföll tyvärr men den andra användes till potatisförvaring även av våra grannar. I för-rummet var det lite äckligt med spindelväv och sån, och man fick ha ficklampa. I själva källaren var det runt 4 grader jämt. Ibland hängde där okså något slaktat, så det var lite kusligt att bli skickad att hämta potatis.
Vi hade också en lucka i köksgolvet med en stor källare under för sylt och sånt, stora krus med lingonsylt...hjortronsylt...inlagda färdiga middagar med kött och grönsaker i konservglas...så perfekt!

Eva in Athens, Greece said...

Tack för alla era kommentarer, det var verkligen roligt att läsa dem! Om jag får möjlighet någon dag ska jag definitivt fixa en jordkällare, men förstår att det kan vara läskigt oxå att gå in i...man får se till att vara organiserad så att man slipper gå dit då det är mörkt ute.
Svalskåp måste vara bra för potatis. Det är konstigt, men här är det inte vanligt med sval. Har aldrig sett en sådan i något hem, och vi har heller aldrig haft någon.
Kram på er!