Friday 30 March 2012

Bärfis - Βρομούσα

Vad är egentligen grönfis för insekt? Är det den här som på grekiska kallas för Βρομούσα
(Vråmósa≈Stinkbagge)?
...Nu har jag fått hjälp av mina underbara bloggvänner, bärfis heter insekten. Kan det vara så att den inte är vanlig i norra Sverige? Jag är ju från Umeå och har varit mycket ute i naturen, orienterade bl.a. Stötte på älg, räv, orm och massor av olika småkryp m.m m.m...men bärfisar är inget jag kommer ihåg!

De innehåller proteiner, fett och vitaminer och äts av folk i Afrikas tropiker! Åtminstone gäller det en av underfamiljerna som undersökts. Just den här heter "Palomena prasina".

Här i Grekland är det en väldigt vanlig insekt, så man kanske skulle prova att grilla eller steka upp några?! Om de är goda får man ju en proteinrik, billig (endast el för tillagningen, men där finns alternativ här i landet; man kan steka på biltaket samt ugnsbaka i sanden under sommaren!) måltid i krisens tecken...

Dessa sägs alltså lukta riktigt illa, men det konstiga är att jag har aldrig känt det. Undrar om det är något fel på mitt luktsinne, eller stinker de när man har ihjäl dem eller vid andra speciella tillfällen kanske?

...Här har jag också fått hjälp; Karin, Pettas Blogg, berättar att de avger ett illaluktande sekret när de försvarar sig och Anneli, Peloponnesos, berättar att de avger en illaluktande, söt doft när man har ihjäl dem. Jag ska nog inte gå så nära igen då...


Riktigt söta och färgglada, eller vad tycker ni?

Ha en fin dag!


Läs mer om bärfisar och andra insekter: SMÅKRYP

Andra inlägg kanske av intresse: 
Citronfjäril - vackert gul fjäril

Hoppspindel!
Cikada - Τζιτζίκι
Prickiga Lilla Gubben... Allergisk mot mygg!
Sprutgurka och färggrann nyckelpiga!
MONSTERspindel - spindel med metalliknande ansiktsmask... (Ja, kolla får ni se)
Riktigt läskig spindel! Jättestor!

14 comments:

Snäckskalsdalen. said...

Den såg ju riktigt god ut!!!
Luktar illa, jag tror du tänker på den gamla hederliga svenska bärfisen, för den stinker verkligen. Och det sitter kvar länge.
Den här var ju lite vacker, nästan!
Agneta kram

Äventyret framtiden said...

Utan att vara någon expert på området bärfisar så tror jag att den på bild som kallas grönfis faktiskt är en bärfis. De finns i många varianter. De luktar illa när de försvarar sig på grund av att de sprutar ut ett illaluktande sekret. Ibland när man äter bär direkt från busken kan man i misstag få en med i munnen och det smakar apa, lovar jag. Den sätter givetvis igång och försvarar sig på bästa sätt...och så spottar man ut eländet, men det illasmakande sitter kvar..
Insekten hör till gruppen halvvingar..
så långt för min del. Hoppas någon expert hör av sig:)
Men...nog skall det mycket till för min del att börja använda bärfisarna till föda. Här brukar finnas mängder vissa perioder under sommaren, så visst kunde man få ihop en påse..kväk..
ha en fin dag!

anneli said...

Det avger en illaluktande söt doft när du har ihjäl dem ;-)
Ha en fin fredag!Kram!

Steve said...

Där snuvas vi ofta av naturen. Ju vackrare/mera lockande, desto farligare/mera illasmakande.

Malin said...

Ja jag undrar också, är det bärfisen? Vilka fina bilder, har du fotat dem?

Trevlig helg!!

Semester & Mat said...

Den såg finare ut än vad jag tror den smakar ;)

Marina said...

Jättefina bilder! Jag tror dock att jag håller mig till att titta - det där med att grilla den lät väl sådär...jag försöker nog få tag i protein på annat håll! För övrigt så tycker jag nog att den var väldigt lik en "nhederlig bärfis" och jag, den luktar illa!

Elle said...

Min första tanke, var som hos de andra - att det nog är en bärfis.
Trodde att det bara var vi som använde det namnet hemma, men ser nu att det är det "normala" namnet.
Ha en skön helg!
Kram

Eva in Athens, Greece said...

Tack snälla ni för era kommentarer! Nu kunde jag skriva in det rätta namnet i inlägget.
Japp, jag har tagit bilderna. Är inte riktigt nöjd med skärpan på den översta bilden, men det blev ju väldigt fint med alla färger runt omkring - det var mycket blommor just där. Det var blommorna jag fotade och så fick jag syn på den där lilla fisen...

Eva in Athens, Greece said...

P.S Jag skulle aldrig märka bilder med bloggens adress om jag inte tagit dem själv. Däremot sätter jag ofta in egna bilder utan att märka dem p.g.a tidsbrist. Tycker det blir så fint med lite bokstäver på bilderna, så jag skulle önska jag hade tid att skriva på alla mina bilder... :)
☼☼☼

Uffe said...

Insekten tillhör släktet Skinnbaggar (Heteroptera) är en underordning i insektsordningen halvvingar med ungefär 40000 arter varav cirka 600 förekommer i Sverige. Längden varierar från 0,8 till 110 millimeter. De har sugande och stickande mundelar som de använder för att suga vätskor från växter eller djur.

Malin said...

Ja nu ser jag att du märkt bilderna, jag blev så fascinerad av lillfisen. Jättefina bilder Eva!

Vad kallade du den först? Lövfis? Eller bladfis? Hihi

Eva in Athens, Greece said...

Uffe: Oj! Är det fel eller rätt det jag skrivit då? Ska googla lite på det du skriver senare. Tack så jättemycket!

Malin: :) Haha, grönfis!☺

Malin said...

Ha ha ja just GRÖNFIS! ♥