Friday 3 February 2012

Annabelle möter sin grekiske fåraherde efter 45 år!

Read this post in English: Annabelle meets her Greek shepherd after 45 years!

Igårkväll tittade jag som vanligt på "Pame Paketo" med Vicky Hatzivasileiou. Det ena paketet var från en mycket känd grekisk skådespelare, Γιάννης Βόγλης - Giannis Vóglis, som väldigt gärna ville träffa sin motspelerska från filmen "Κορίτσια στον ήλιο"(Koritsia ston ilio = Flickor i solen) som hade premiär 1968.
En turist från England spelades av den då 17-åriga svensk-amerikanskan Anne Lönnberg (Lonnberg) som fick rollen av en slump!


Filmen handlar om en ung tjej som träffar en fåraherde när hon är på semester i Grekland. I början är hon rädd för honom och springer allt vad hon kan när han vill ge henne mandlar han har i fickan. Det han ropar då springandes efter henne; "Στάσου, αμύγδαλα!" (Stásou, amígdala! = Stanna, mandlar!) har blivit ett bevingat uttryck! (Vill ni se den här scenen? Ca 5 min: Στάσου, αμύγδαλα!)

Fåraherden hamnar i fängelse, anklagad för våldtäkt, men allt är ju ett missförstånd.

De blir kära i varandra, men så kommer stunden då Annabelle måste åka hem...


Filmen blev otroligt älskad och visas fortfarande ofta på TV här, framförallt beroende på mycket bra musik och främst låten "Ένα Πρωινό" (Ena proinó = En morgon) eller "Annabelle" som den ofta kallas efter Lönnbergs rollfigur.

Här är den vackra låten (text: Georgos Papastefanoú, musik: Stavros Ksarchakos) i ett videoklipp med sångerskan Maria Dimitriadi och med scener ur filmen:


Pame Paketo hittade igen Anne Lönnberg. Hon berättade att på flyget från Frankrike (där hon bor) dagen innan satt hon bredvid en man som tittade på henne ganska mycket och till slut sa han att han kände igen henne, men kunde inte komma på varifrån. Hon sa nej, men han gav sig inte. Hon nämnde då att hon spelat in en film i Grekland för länge sedan, Koritsia ston ilio...Då skrek han rätt ut:    - Annabelle!!!

Jag tyckte den här återföreningen var lite kul och filmade just när Giannis Voglis och Anne Lönnberg möttes i studion:


Om Anne Lönnberg på grekiska: Anne Lonnberg
Kort biografi på engelska: Anne Lonnberg
(Halvsvenska Anne har faktiskt haft en liten roll i James Bond-filmen "Moonraker" och även varit med i en Woody Allen-film.)

6 comments:

Grekland nu said...

Jag såg också programmet och visst var det riktigt kul att få se Annabelle igen! Så naturligt (nordiskt) vacker hon är fortfarande.

Fru Venus said...

Fin melodi och en film som jag tror jag skulle gilla. Kände igen henne från Moonraker, såg den första gången i London 1979 och ett antal ggr efter det :-)))

Snäckskalsdalen. said...

Men du, jag sitter här och ryser, vilka historier, för det blir ju liksom två av det som var en, helt underbart! Så romantiskt! Och livets väger, visst är dom underliga och underbara!
Agneta kram

Eva in Athens, Greece said...

Ingabritt: Ja, verkligen och helmysig! Gillade verkligen hur hon sprang runt lite i studion och skulle kolla var Voglis höll hus! (Men jag gillade inte när hon sa att hon var fet (!) när filmen spelades in!!!)

Fru Venus: Vad kul att du kände igen henne från den filmen, kanske det var från den filmen då mannen i planet kände igen henne. Trodde att hon inte syntes så mycket i Moonraker.

Agneta: :)Javisst är det så, Agneta!

Steve said...

Ett helt underbart inlägg du gjort här. En rejäl dos Grekland blandad med kärlek. Plötsligt så var jag tillbaka i Grekland.

Eva in Athens, Greece said...

Tack Steve, det var roligt att höra!