Wednesday 7 September 2011

Panathinaiko Stadium i centrala Aten

Read this post in English: Panathinaiko Stadium downtown Athens

Var in till Svenska ambassaden igår. Var tvungen att ha med en person som skulle intyga min identitet eftersom både passet och körkortet gick ut samma månad(helt plötsligt...!). Verkade ju besvärligt innan, men min dotter Elina följde med mig och vi fick en jättetrevlig dag faktiskt, helt oplanerat!

Först var vi till ambassaden förstås och det var två trevliga svenskor som hjälpte oss där, så nu är det bara att invänta passet. Därefter besökte vi det antika stadium som ligger nästan mittemot ambassaden. Man har ju kört förbi där några gånger, men jag har aldrig sett det på nära håll och Elina ville gärna oxå se det, så så fick det bli!Otroligt imponerande! Panathinaiko Stadium är även känt som "Καλλιμάρμαρο" = Kallimármaro vilket betyder ungefär "den fina marmorn". Sportarenan som ursprungligen byggdes ca 566 f.Kr blev återuppbyggd 329 f.Kr i marmor. Det är det enda stadium i världen som är byggt helt i vit marmor.

När de första Olympiska spelen av vår tid hölls här 1896 fanns det 80.000 sittplatser på läktarna. Många av sittplatserna är numrerade, men inte alla. Nu finns det plats för ca 45.000 åskådare.

Det vackra Kallimarmaro används fortfarande vid speciella tillfällen. Vid OS 2004 hölls bågskytten här samt finishen på maratonloppet. Panathinaiko Stadium är även avslutningen på "Atens Klassiska Marathon" som hålls varje år i november. En del världskända musikartister har haft konserter här, bl.a Bob Dylan, Black Sabbath, Depeche Mode och Tina Turner. (Skulle gärna varit där då Tina Turner uppträdde...)

Allting var så välgenomtänkt! Här kan man se hur gångvägen runt arenan är nedsänkt 30 cm för att inte sikten skulle skymmas för åskådarna.

Den här vackra gångtunneln går till omklädningsrummen. Tänk er antikens atleter strömma ut ur den här tunneln och ut på arenan!

Väldigt många människor stod utanför och fotograferade. Det kanske inte verkar som om det skulle vara så intressant att gå in, men det var det verkligen! Inträdesbiljetten kostade 3 euro (halva priset för studerande) och då får man guidning via en liten apparat som man får runt halsen.

Efter det tog vi lunch på Fridays på the Mall i Agios Dimitros - supergott, och på alla Fridays är personalen väldigt trevlig och serviceinriktad!

Verkligen en trevlig dag!

8 comments:

Snäckskalsdalen. said...

Häftigt med en vit marmorarena.....och gången till omklädningsrummen var ju väldigt vacker!
Kul att bli guidad i Aten!
Agneta kram

Linda - Mitt liv i Grekland said...

Underbar dag och vilka fina bilder, gillar den på tunneln!!

Marina said...

Så häftigt! och som du sa, tänk att ha varit där under antiken!

Steve said...

Vilken fantastisk arena. Jag kommer ihåg när jag för många år sedan bilade Peloponnesos runt och blev alldeles tagen av ett besök på Olympia när jag stod på start/mållinjen ( av sten) och insåg vad som där försiggått för många, många år sedan. Mäktigt!

Monica P said...

Nån gång ska jag åka till Aten (ensam) och gå runt på mina gamla ställen, jag bodde där 1967-1969. Jag ska inte ha bråttom , inte bära väskor, inte passa flygtider, bara dra runt.
Det finns så otroligt mycket fint att se men man har oftast för mycket antt göra för att stanna upp och titta.
Till Stadion ska jag absolut gå.

Hjem Kära Hjem/ Anna said...

Vilken härlig rundtur! Jag âr som du "tänk hur det var på DEN tiden?!"
Var i Aten -95, mäktig stad men allt för kort tid ;o/

Klem Anna

Tina said...

Fick rysningar (av välbehag) när jag såg bilden på tunneln..
Kunde se antikens atleter jogga fram där... ;o))

Eva in Athens, Greece said...

Tack för trevliga kommentarer!