Friday 22 July 2011

Sprutgurka och färggrann nyckelpiga!

Read in English: Squirting Cucumber and a colourful ladybug

Kolla in den här vackra insekten som verkar vara en sorts nyckelpiga. "Titta där!" sa min son, Alex, och visade mig en pytteliten grön insekt. Men det var först när jag tittade på bilderna här på datorn som jag såg hur vackra färger den hade! Den var verkligen pytteliten och jag skulle ha behövt glasögonen för att kunna se den så här tydligt...

Ni kanske undrar vad det är för växt den sitter på. Det är "Sprutgurka" eller Ecballium elaterium på latin. "Πικραγγουριά" (Pikrangoriá) på grekiska.

Bilderna ovan är tagna nu och de nedan är tagna i november.

Det här är en krypande ört som finns i hela medelhavsområdet, bl.a vid vägkanter. På alla dessa bilder är frukten omogen. Den mognar under sommaren och blir då gul, och nu ska ni få höra!:

När den är gul och mogen exploderar den vid minsta beröring och sprutar ut giftig saft och frön i en stråle på upp till 3 meter!!! VARNING alltså - mycket irriterande för huden, och vad händer om man får detta i ögonen...?!?


Tur att den taggiga frukten och de ludna bladen är lite skräckinjagande...

Växten har använts mycket i folkmedicinen ända sedan antiken, men samtidigt var man medveten om att större mängder kunde leda till döden...! Usch, vad läskigt!

Fyra sekunders video på sprutande sprutgurka, eller "springgurka" som den även kallas:


Πικραγγουριά (mer info här, dock på grekiska)
Om sprutgurka i ögonen på Stefans Naturliga Blogg! Hans fru Ullis hade fått det i ansiktet och jag frågade hur det gick. Svaret skrev Stefan i min gamla blogg och det löd så här:
"Nja, om sprutgurkan är farlig vet jag inte...den användes som medicinalväxt stod det på Wikipedia...förmodligen förr då antar jag.
Vad gäller Ulla och att hon fick i ansiktet så hände inget där annat än att det blev lite blött eller vad man ska säga...inget värre än så om hon fått i ögonen vet jag inte vad som hänt?"
NE Sprutgurka

6 comments:

Steve said...

Naturen är underbar. Det gäller bara att ta sig tid att upptäcka det.

Äventyret framtiden said...

Förstår varför den heter sprutgurka:)! Den är vacker oavsett attityden.
Den lilla baggen är toppenfin!

Anonymous said...

Hej Eva! Kul inlägg. visste inte om att såna växter fanns! Är hemma nu efter härlig resa till Miami, har mkt att berätta men orkar inte göra inlägg om det, dels för att det är privat och inte vill lägga ut på bloggen, så jag skriver hellre mail till dig.

Karin said...

Märklig växt! Har aldrig sett den men vid första anblicken så ser blomman ut som en zuccini! Fast av ditt inlägg förstår jag att den inte är lika nyttig!!

Marina said...

En uppkäftig liten växt, alltså...

Eva in Athens, Greece said...

Steve: Visst är den!

Pettas: Vacker och farlig...

Katariina: Hej gumman, kul att du är tillbaka!

Karin: Ja verkligen, men som sagt har den använts mycket som medicin och tror faktiskt att den används till något fortfarande, så helt onyttig är den ju faktiskt inte, bara man vet att handskas rätt med den...

Marina: :) Verkligen! Man undrar varför den beter sig så?