Monday 23 May 2011

Tentamen från 12 års ålder i Grekland!

Sedan fredagen den 13:e maj pågår det här i Grekland tentor för fulla muggar. Det är tentamensperiod för alla elever på högstadiet (här heter det gymnasio) och på gymnasiet (lykio). Det innebär att de har väldigt viktiga prov med frågor från allt de fått umdervisning i under läsåret.

Sista skoldagen med lektioner var fredagen den 6:e maj! Därefter har de ett program att gå efter. De skriver två eller tre dagar i veckan. De övriga dagarna är de lediga för att läsa.

Det är en väldigt jobbig period för barnen och framförallt för dem som går sista året på gymnasiet (lykio). De eleverna skriver "Panellinies", nationella intagningsskrivningar, vilka så gott som till 100 % utgör underlaget för intagningar till universitet och högskolor.

Det här systemet är helt snedvridet och orättvist, bl.a så går man knappt till skolan det sista året. Istället går man på frontistirio och betalar en massa pengar för den undervisningen eftersom man där får bättre förberedelse inför de nationella intagningsproverna. (Skrev om det förra året - klicka här!)

3 comments:

Monica said...

Hej hopp i sommarsolen... intressanta grejer du delar med dig i din blogg...det är alltid kul att se hur andra länder har det i skolor, politik och nöjesliv... tex Idol=)

Ha det gott från ett soligt och skönt Jämtland/ Monica

Marina pa Kreta said...

Har har vi en som skall skriva Historia imorgon. Hon forsoker komma ihag viktiga handelser, artal, namn och platser ur 160 sidor. Hon ar sa liten och kampar redan sa hart i livet. Det gor ont i mitt hjarta att hon inte kan vara ute i det fina vadret. Hon behover lugnet och tystnaden inomhus for total koncentration. =/

Eva in Athens, Greece said...

Kul att höra, Monica!


De har det verkligen jobbigt i den grekiska skolan, Marina...Jag tycker också synd om dem, men visar det inte, för då blir det väl bara ännu jobbigare för dom. Tjatar inte heller.