Saturday 14 May 2011

Operation dörrknackning - folkräkning i Grekland

Just nu pågår "Απογραφή πληθυσμού" (= folkräkning) här i Grekland! Började den 10 och ska vara färdigt den 24 maj. Här innebär det att det går runt personer med namnskyltar och formulär och knackar dörr. Första folkräkningen var 1828 (i Sverige 1749). På senare tid sker det var 10:e år.

Vi fick det väntade besöket idag! En ung glad och jättetrevlig tjej:

Hon berättade att de blir tilldelade 150 hem var och att det är svårt att få arbetet gjort eftersom folk är rädda - väldigt många öppnar inte ens dörren (efter att de talats vid via porttelefonen). De medborgare de har någorlunda koll på kommer dock att bli så illa tvungna till slut om de inte vill betala böter (ända upp till 5000 euro beroende på inkomst och andra omständigheter).

Här i Grekland skulle det inte gå att skicka enkäter till hemmen - folket skulle aldrig fylla i och skicka in. T.o.m i Sverige där vi är så snälla och beskedliga vägrade många att fylla i enkäten 1990, efter 50 års enkätsystem. Den grekiska folkräknerskan blev imponerad av att höra att i Sverige genomförs folkräkningarna nu genom lägenhetsregister.

När den unga damen hörde om Sverige var det första hon skrek: "Olof Mellberg!!!"...:

(Haha, för er som inte vet är Olof Mellberg en jätteduktig fotbollsspelare som spelar i det grekiska fotbollslaget Olympiakos FC sedan 2009.)

Vet inte hur det skulle gå till att få en rättvisande bild på folkmängden här i landet faktiskt! En svensk berättade att han inte ville fylla i formuläret för att dels hade han själv inget uppehållstillstånd och dels för att hyresvärden inte skattade för hyran. Massor av människor är här illegalt och de kommer ju att fly vilt om de ser sådana här blanketter.

Det är dock LAG på att uppgifterna ENDAST får användas till STATISTIK, och absolut inget annat.

Frågor man fick utöver antalet boeende och storleken på hemmet var även antal bilar och parkeringar/garage samt om man gör "anakyklosi", återanvändning!

På slutet fick man ett intyg att man svarat på frågorna.

Kanske av intresse:
Folkräkningen i Grekland 2011, resultat

3 comments:

Helen said...

Väntar med spänning på besöket jag med!
Jag tror att dina senaste inlägg "ramlat bort" förresten, för det var tydligen nått problem med Blogger häromdagen, bla så har jag ramlat bort från din lista :( Jag har lagt till dig på min egen lista. Trevlig helg!

Eva in Athens, Greece said...

Trodde länkarna, svarskommentarerna och inläggen skulle dyka upp igen, men ännu inget, ska fixa din länk imorgon, Helen, lite trötter nu...

Jättegulligt att du lagt till min blogg i din blogglista - tusen tack!

grekland said...

I psirri har dom minsann inte varit ännu:)