Tuesday 17 May 2011

Cambridge diplom!

I helgen har vi alltså varit i stadsdelen Neos Kosmos. Pojkarna var nämligen anmälda till att delta i ett kunskapsnivå-test av Cambridge universitet
via sitt frontistirio. Det hölls på ett stort hotell vid den stora vägen Syngrou.

På lördagen var det "reading & writing" först i 1½ timme och därefter "listening" i 30 min. På söndagen var det "speaking" i en kvart. Pojkarna har genomgått flera av dessa nivåer, men än så länge är det tester som inte krävs - det är mest för att få lite vana. Nästa år är det dags för det första viktiga kunskapsprovet i engelska, det s.k "Lower".

Så småningom blir det dags för det sista och viktigaste, det s.k "Proficiency". Efter varje genomfört kunskapsprov får man ett diplom, om man klarat de 3 delproven.

Vad snackar jag om egentligen?! Ja, här i Grekland räcker det inte med vanliga skolbetyg i engelska. Om man söker jobb där det krävs engelska måste man absolut kunna uppvisa ett diplom, helst då "Proficiency" från Cambridge, eftersom det är det svåraste. Klarar man inte det kan man försöka få samma diplom från Michigans universitet. (Har man Proficiency-diplomet har man även rätt att undervisa i engelska.)

Har ni som bor i Sverige överhuvudtaget hört talas om dessa diplom?! Jag hade då inte hört talas om dem innan jag flyttade till Hellas!

Kanonväder var det på söndag och det badades för fullt på alla stränder.  De här bilderna är tagna från bilen på hemvägen, vid Palio Faliro.

6 comments:

Monica said...

Fint som snus på dina bilder och nej jag har inte hört om dessa diplom. Men det låter spännande & bra=)

Sköt om dig i sommar värmen.
Och tack för att du gillar min blog/ Personliga Persson

Anonymous said...

Har inte hört just ang. Cambridge men det finns en språksskala som många språkutbildare utgår från, som är framtagen av Europarådet. Går från A1 till C2 och efter varje nivå kan man ta ett test och få diplom.

Grekland nu said...

Jotack, nog känner jag till dessa eländiga englskaprov...Tänk så mycket pengar och tid det går åt för att barnen ska få sina diplom - den här kunskapen borde de få i skolan istället. Men även om man inte känner till dessa examen som begrepp i Sverige så räknar man även på svenska universitet med dem som en viss nivå. En flicka jag känner, född i Grekland av svensk mamma och grekisk pappa, åkte till Sverige för att studera på lärarhögskolan. Hon var tvungen att studera engelska ett år först i Sverige för att komma upp på nivån Proficiency (C2), det räckte inte med Lower som hon hade tagit här! Men svenska elever läser ju engelska på dessa nivåer på gymnasiet så de behöver inte betala en massa pengar för det som grekiska elever gör.

Eva in Athens, Greece said...

Hej Monica! Tyvärr är det inte alls bra, eftersom det är fruktansvärt dyrt, hela vägen dit. Har skrivit om frontistirios i ett tidigare inlägg. Om man klickar på länken där det står frontistirio i mitt inlägg kommer man till det.

Hej Katariina! När används den skalan då? Vilka språkutbildare, är det på de s.k friskolorna eller på andra privata skolor? I de vanliga skolorna är det väl som förr i tiden, eller?

Håller absolut med dig Ingbritt, överhuvudtaget är det helt sjukt med dessa frontistirios. Har skrivit om det i ett tidigare inlägg:

http://evaiaten.blogspot.com/2010/10/frontistirio.html
(eller klicka på länken där det står frontistirio i mitt inlägg.)
Det förvånar mig inte att Lower-diplomet inte räckte till universitetet i Sverige faktiskt. Det är sorgligt hur de ibland ska krångla till allting i det här landet, men det är ju solklart att systemet kommit till för att folk ska kunna tjäna en massa pengar på det...

Monica said...

Jaha hade ingen aning men jag ska läsa om fronti.....ja vad det nu hette=)

Eva in Athens, Greece said...

:) Här blir alla väldigt fascinerade och imponerade när man berättar att i Sverige vet man inte ens vad frontistirio(eller ev. motsvarighet) är för något!