Monday 3 January 2011

Vassilopita - grekisk nyårskaka


Idag först har vi skurit upp vår Βασιλόπιτα eller Vassilópita, och det beror förstås på att jag inte hade bakat
den förrns idag...tiden går ju så fort som ni vet!

Det är en gammal tradition som även den härstammar från Agios Vassilis som levde på 300-talet, konstigt nog, eftersom namnet Vassilópita betyder Kungspaj. Den här historiske mannen var visst kung nämligen och fick sedan heta Agios Vassilis i folkmun, p.g.a sin givmildhet. Tydligen ska han ha låtat baka in mynt och guld i pajer och delat ut!

Här i Grekland skär alla familjer upp sin egen Vassilópita. Oftast direkt på nyårsnatten eller på Nyårsdagen. Föreningar, skolor, partier etc har även de en Vassilópita som skärs upp vid någon träff i januari månad. I den här sockerkakan har man gräddat in ett litet mynt. Man skär upp hela kakan; en bit till Kristus, en bit till hemmet, en bit till året samt en bit till varje familjemedlem. För den som får myntet i sin bit är lyckan gjord! Jag hade så tur att jag fick det lyckobringande myntet i år så nu räknar jag med ett mycket bra och tursamt år!!!

Det finns ju massor av recept på Vassilópitor, det är ju egentligen bara att göra som man vill! År 2000 hittade jag på den här varianten och eftersom den blev populär har det blivit vår familjs traditionella Kungspaj! Receptet kommer här om någon vill prova. Det är ingen fluffig och porös variant utan lite kladdig...Enkel smak, men GOD!

Jag har en gammal skruttig ugnsform från restaurangen som är 35x23 cm och rymmer 5 l. Det här receptet är alltså till en ganska stor Vassilópita. Du kan göra hälften eller 3/4 om du vill, förstås.

Du behöver:

350 g margarin
6 dl socker
6-7 ägg
13 dl vetemjöl
7 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 dl mjölk
4 dl pressad apelsinsaft från apelsiner (eller färdig apelsinjuice)
florsocker, ett litet mynt(jag brukar ta 1 cent, men om du har ett guldmynt är förstås det bättre...!)

Vispa sakta i sockret i det något mjuka margarinet. Tillsätt äggen och vispa i 3 minuter. Tillsätt vetemjöl och bakpulver vilket du rör in lite i mjölet innan du vispar lite. Därefter tillsätter du vaniljsocker, mjölk och apelsinsaft och vispar, men inte för länge, bara precis så mycket som behövs för att det ska vara omrört ordentligt. Sist,men inte minst, har du i det rengjorda myntet i smeten.

Häll smeten runtom i den smörade och mjölade formen. Häll inte bara i mitten för då hamnar antagligen myntet där och man vill ju inte veta var myntet är!


Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, ca 1 timme och 15 min. Kortare tid om du tagit mindre mängd. Kolla med tandsticka. Täck ev med folie i slutet som skydd.


Klipp ut siffrorna för året och lägg ovanpå. Jag tryckte fast dem lite den här gången och det var inte bra för då följde lite av kakan med när jag tog bort pappersbitarna sedan. Pudra över florsocker och tag bort papperssiffrorna försiktigt. Färdigt!


Vet ni förresten att man kan frysa in sockerkakor? Förmodligen, men själv hade jag inte tänkt på det förrän vi fick en hel sockerkaka av vår moster när jag själv hade bakat sockerkaka samma dag, så då fryste jag in den ena i 2 delar, och det gick alldeles utmärkt bra.

Lycka till!


Andra inlägg kanske av intresse:
Recept till jättegod glögg

Snöflingor och julpynt
Julen i Grekland, allmänt om...
Om saffran och är det lika dyrt som guld?
Skandinavisk julbazaar och promenad i Pláka
Grekiska julkakor
Acropolis museum på julafton och var man MÅSTE äta i Monasteraki...
Julafton i Grekland

4 comments:

Anonymous said...

Ευχομαι μια υπεροχη,χαρουμενη,χαμογελαστη,αισιοδοξη Νεα Χρονια για την οικογενεια σου.....!!!!!!!!!!!!!!
Η βασιλοπιτα σας ειναι τελεια.....Φαινεται τοσο μμμμμμμμμμμμμμμμμ....,νοστιμη..!!!!!!!!!!
Και του χρονου...<3 <3 <3

Eva in Athens, Greece said...

Ό,τι επιθυμείτε για το 2011, Sofie, και ευχαριστώ για τα γλυκά σχόλια σου!
Φιλάκια!

Eva said...

Fin kaka! Vi skar upp vår på nyårsdagen och svärfar hade turen att få myntet.

Eva in Athens, Greece said...

Hej Eva! Då blev din svärfar förstås glad! Mamma berättade nyss att hon och pappa precis skurit upp en Vassilopita i Umeå! :) Är de inte gulliga, så säg?! Vår dotter Elina hade fått myntet med undantag för ett litet hörn som kommit på barnens kusin Douglas bit.
Men vi ska hoppas att det blir ett bra år för alla!