Thursday 27 January 2011

"Διόδια" = vägtullar


Sedan många år tillbaka finns det vägtullar på nationalvägen i Grekland. Attiki odos är en ny jättefin väg som finns här i länet och där finns vägtullar. På sista tiden har priserna höjts och folk som måste passera dessa
varje dag protesterar.


Det har bildats en grupp som i folkmun kallas "then plirånå!", vilket betyder "jag betalar inte!"
De som är med i den här gruppen betalar helt enkelt inte vägtullen! De kör in bilen i vägtullen och säger där att de inte betalar och därefter styr de själva undan bommen och kör iväg.

De blir inte stoppade. Inte av polisen heller - tydligen är det nämligen inte olagligt!

På deras emblem står det "Nej till vägtullar. Fria vägar för alla. Vi betalar inte. Betala inte du heller."

Själva är vi inte berörda eftersom det är långt till närmsta vägtull, men jag tycker inte heller att det ska finnas vägtullar. Man betalar ju vägskatt ändå. Höj den istället, så blir det mer rättvist. Kanske alla vägar kan bli bättre då? I Sverige fungerar det väl utan vägtullar? Fast jag har hört att det införts i Stockholms innerstad för att minska trafiken. I Atens centrum är det så att bilar med registreringsnummer som slutar på ojämn siffra får köra ojämna datum och vice versa. Familjer med två bilar ser förstås till att de har båda variationerna på plåtarna... Hursomhelst tror jag att de flesta undviker att köra inne i centrum om de kan.

4 comments:

Tina said...

Tilläggas bör att det är FÅ vägar som det är värt att betala extra för. Men där vägen är fin tycker jag det är värt att betala en liten summa för att åka på den.

Eva in Athens, Greece said...

För oss som inte använder dessa vägar ofta är det ju inte något problem, Tina, men det är nog inte så kul när man måste betala flera gånger per dag och kanske inte åker någon längre sträcka på vägen. Det kanske skulle finnas något slags rabattsystem? Vet verkligen inte om det överhuvudtaget finns något rättvist sätt.

Tina said...

Men finns det inte något slags kort för dom som åker ofta? Det trodde jag!

Eva in Athens, Greece said...

Hej igen Tina! Jag vet faktiskt inte! Det kanske gör det. Bra isåfall!