Thursday 6 January 2011

Posidonos tempel på Cape Sounion


På nyårsdagen gjorde vi en trevlig utflykt tillsammans med våra goda vänner Georgos och Sofia. Vi körde
söderut längs kusten. Vi var ganska hungriga så vi stannade redan i Palea Fokea och åt gott på en fiskrestaurang som hette "Galini". Det var precis det ord jag tänkte då vi gick en liten promenad i den lilla hamnen där. Det betyder vindstillhet, lugn och frid...Inte långt ifrån den lilla byn Palea Fokea såg man de här gamla bolämningarna nere vid havet:


Efter många krokar på den slingrande kustvägen med fantastisk utsikt kom vi fram till Cape Sounion(Sounio-udden), ca 7 mil från Aten. Där finns ruinerna av detta fantastiska antika tempel från 440 f.Kr tillägnat Posidonos, havsguden. Det finns omnämnt redan i Odysséen som skrevs 700 f.Kr, så det fanns ett annat tempel där tidigare.


Det är fantastiskt vackert där, men tyvärr var det stängt. Det är andra gången jag varit där och båda gångerna har det varit stängt. Nu var det i och för sig Nyårsdagen, så det var ju inte så konstigt, men det är nog bra att man kollar upp öppettiderna innan man ger sig iväg. Det är ju roligt att komma lite närmare.
Synd att allt måste vara inhägnat...men så är ju verkligheten numera!

Tillhörande kafeteria.

Det lär vara fantastiskt att se soluppgången där!(Klicka 2 ggr i nedre högra hörnet av bildspelet och därefter på play som dyker upp nere i mitten av bildspelet.)

2 comments:

Steve said...

Snacka om historiens vingslag. En härlig resa.

Eva in Athens, Greece said...

Hej Steve! Det är verkligen en vacker plats!
Ha en bra dag!