Friday 17 December 2010

Saffran lika dyrt som guld?

Jag blev inspirerad av Ingabritt i Naousa att baka lussekatter i år då hon berättade att riktig saffran odlas här i
Grekland, i Kozani. När vi bodde på Kreta bakade jag luciakatter(kärt barn har många namn...)bara en enda gång med något saffransliknande...blev inte alls fin färg!

Man har ju hört att saffran ska vara lika dyrt som guld, så jag bestämde mig för att kolla upp det! Det lilla paketet som jag köpte innehöll 1 g saffran och kostade 2,54 euro. Det är 2.540 euro/kg eller 23.105 kr/kg med  dagens kurs! Guldpriset just nu i skrivandets stund är 33.109 euro eller 300.180 kr/kg, så det är allt lite skillnad trots allt...men dyrt
är det ju ändå!

Saffranskrokusen (Crocus Sativus)är en steril (bildar ej frön, förökas på konstgjord väg) mutant  av "Crocus Cartwrightianus"(vilken enligt senare forskning uppstått på Kreta) framtagen av odlare som ville ha förlängda märken(? märken står det i Wikipedia, men ska det inte vara ståndare ?). Saffran består av mer än 150 doft- och aromämnen! Färgämnet är mycket intensivt. Saffran i högre doser är giftigt, t.o.m livsfarligt! Saffran har använts i över 3000 år till medicin, krydda, parfym, mascara och färgning.

Här till höger en minoisk fresk med en saffransplockare!

Saffran finns omnämnt i Gamla Testamentet, Höga Visan 4:14:
"nardus och saffran, kalmus och kanel, alla slags doftrika träd, myrra och aloe och finaste kryddor".

Den var redan under forntiden utsatt för förfalskning. Under medeltiden var det mycket strängt straffat att förfalska saffran; 1444 blev en person bränd på bål och 1456 blev 3 personer levande begravda i Tyskland för samma brott!

Namnet kommer från arabiskan: asfar=gul och zafarän=
saffran.


På fatet nedan 0,75 g röd saffran från Kozani!

Jag tyckte detta var lite intressant, hoppas ni oxå tyckte det!

Andra inlägg kanske av intresse:

Glögg, recept
Snöflingor och julpynt
Julen i Grekland, allmänt om...
Skandinavisk julbazaar och promenad i Pláka
Grekiska julkakor
Vassilópita - grekisk nyårskaka
Acropolis museum på julafton och var man MÅSTE äta i Monasteraki...
Julafton i Grekland

4 comments:

Grekland nu said...

Kul att jag inspirerade dej till att baka! Hoppas bullarna blev bra. Visst är saffran dyrt men ändå mycket billigare än i Sverige, troligen på att det ju är en inhemsk vara här. Och det har verkligen en spännande historia.

Eva in Athens, Greece said...

Lussebullarna blev väldigt bra, så jag ska sätta in receptet, speciellt som min mamma dessutom lärde mig ett väldigt bra knep!
Hur mycket kostar saffran i Sverige, vet du eller någon annan?

Nova said...

Runt 36:- för ½ gram kostar det nu.

Eva in Athens, Greece said...

Åh, MYCKET dyrare än här alltså! Det är 8 euro/g motför 2,54 euro/g här! 315 procent dyrare hemma i Sverige...Då har ni ännu en anledning till att komma till Grekland på semester! :)