Wednesday 1 December 2010

Jouvarlakia - grekisk soppa med risköttbullar!


Idag har jag gjort Jouvarlakia, en värmande och proteinrik soppa!

Av det här receptet blir det 8 portioner som den på bilden. Räcker till 4 vrålhungriga...Ja, ni kan ju minska mängden så att ni får så mycket ni vill ha...

Du behöver:
köttfärs, 800 g
"Karolina"-ris(finns det i Sverige?)medium grain, 3,5 dl
lök, 1 medelstor finskuren
persilja, finskuren
1½ tsk salt, 2 krm peppar
vetemjöl, knappt 1 dl, att rulla bollarna i
Knorr, 1 tärning
olivolja, ½ dl
ägg, 3 st
citroner, 3-5 st(1½ dl pressad citronsaft)

Blanda köttfärs, ris, lök, persilja, salt och peppar i en stor skål och forma runda små bollar. Under tiden koka upp 3,5 l vatten i en kastrull, gärna tryckkokare.


Jag skär inte persiljan så väldigt fint för att det ska vara lättare för ungarna att plocka bort...I början brukade jag ha i persiljan väldigt finskuren, men då åt de inte - suck...
Rulla bollarna en och en i vetemjölet och släpp ned försiktigt i det kokande vattnet tillsammans med en köttbuljong(Knorr). Låt dem koka på låg värme i drygt 1 timme (1 tim, 10 min) eller 12-14 min i en tryckkokare. Rör om mycket försiktigt då och då i den vanliga kastullen. Tryckkokaren får du lyfta upp och skaka om försiktigt då och då.

Medan risköttbullarna kokar gör du i ordning ägg och citronsåsen(som ska vispas ned i kastrullen på slutet):

Vispa äggen lite lagom. Pressa citronerna(1,5 dl citronsaft)och vispa sakta ned i äggen. När bollarna kokat färdigt ställer du kastrullen åt sidan från värmen. Tillsätt lite olivolja. Det får inte koka när man ska vispa i ägg- och citronsåsen. Inte sedan heller för den delen! Någonstans har jag läst att den bör vara 70 grader. Jag brukar bara vänta en liten stund och sedan vispa i och det har då gått bra. Tag lite spad från kastrullen och vispa sakta ned i ägg- och citronsåsen. Häll därefter i såsen sakta mot kastrullkanten(el vispa försiktigt i någonstans där det inte finns bollar...) och skaka försiktigt om kastrullen eller rör om mycket försiktigt eftersom bollarna lätt går sönder.

Smaklig måltid!

6 comments:

Carola said...

Det måste jag prova! Komiskt det där med ungarna som plockar bort persiljan. I vår familj är det tvärtom. Min son går och äter upp all persilja som finns i landet så det blir inget kvar att laga mat med :)

Anonymous said...

Det är jättegott och tack för att du påminde mig! Jag har inget emot att laga mat men är less på att fundera ut vad vi ska äta...
Monica P

Tina said...

Jag älskar jouvarlakia och lagar det med jämna mellanrum. Speciellt ofta när någon är lite sjuk, förkyld eller efter magsjuka. Men även när vi är friska, såklart... ;-)

Eva in Athens, Greece said...

Go'morron Carola! Tror knappt vad jag läser! Helt underbart!

Go'morron Monica! Jag håller med dig där - det jobbigaste med att laga mat är att komma på vad man ska göra...fast jag ska ju erkänna att jag inte tycker själva matlagningen är så jättekul heller! Skulle hellre göra annat.
Därför har jag med tiden försökt göra så exakta recept som möjligt, för att jag ska slippa tänka på det åtminstone under tiden...!

Go'morron Tina! Va' kul! Har aldrig tänkt på det när någon varit sjuk, men ska göra det nästa gång - det verkar passa som "Krya på dig"-mat faktiskt!

Kram på er alla tre, ha en bra dag!

Anne-Marie said...

Det låter väldigt gott. Alltid bra med nya recept och tips. Men vad är "Karolina"-ris? Undrar om det finns här i USA?

Eva in Athens, Greece said...

Medium Grain Rice, medelkornigt, ris står det på påsen. Rekommenderat till fyllda grönsaker och risotto står det oxå. Ev skulle det kunna vara ett vitt ris som kallas för grötris på svenska. Det klibbar mycket när man kokar det, så i jouvarlakia passar det bra eftersom det håller ihop bollarna.