Monday 20 December 2010

Gullig affär med kardemumma!

Finns en väldigt gullig affär här i Glyfada som heter "Efi's Deli", ligger på Ag.Ioannou 12. De säljer traditionella
grekiska varor som t.ex skorpor, ost, kryddor m.mÄntligen har jag hittat var man kan köpa kardemumma till kanelbullarna! Tyvärr så säljs det i en jätteburk på 80 g! Önskar att jag bakade så mycket kanelbullar på ett år att jag skulle behöva så mycket, men tyvärr blir det inte alltför ofta! När jag bakar är de borta på 2 dagar. Samtidigt är det ju roligt att de är uppskattade, men ändå...lite meningslöst känns det allt! På Kreta köpte jag alltid min kardemumma på marknadsgatan inne i Iraklion, i små påsar om ca 30 g. Hel kardemumma till glöggen hittade jag här på supermarketen "AB".

Idag var det söndagsöppet inför jul. Det är staten som bestämmer om man ska få ha öppet. Andra år har det varit öppet flera söndagar innan jul, men vad jag vet var det bara den här söndagen i år. Jag var och handlade julklappar till flickan vi är gudföräldrar till här i Aten, samt till hennes syskon. Det var fler än jag som kommit på samma idé...det var väldigt mycket folk på stan! Bilar som körde runt, runt - det finns inte någon stor parkering ännu här, så det är precis hopplöst...Det är verkligen ett akut behov här i Glyfada. Såg några snubbar sätta på en parkeringsböter på en bil som kört upp på trottoaren och sa åt dem på ett vänligt sätt att är det så vi tackar dem som kommer hit för att handla. Först får de köra runt i en halvtimme och när de hittar en liten plätt att skuffa in bilen på får de böter! FÖRST måste kommunen kunna erbjuda parkeringsplatser och sedan kan de ge parkeringsböter! Tycker jag i alla fall. Själv tar jag aldrig bilen ner på stan. Går hellre lite extra än att köra runt och spy ut avgaser. Men de flesta bor inte så nära att de kan gå.

6 comments:

sara said...

Tackar =)

Nu blir jag himla nyfiken på dig och Grekland. Bor du i Aten? Det är en stad som står högt på min lista av städer som jag vill besöka, vad säger du, är det en stad som man bör besöka? Hur kommer det sig att du bor där, är det tillfälligt eller flyttade du dit tack vare kärlek? Hoppas att jag inte är för nyfiken nu =)
Hoppas att du får en trevlig start på veckan!

Grekland nu said...

Ja men titta, där hittade ju du också en sån där härlig affär med kryddor, ostar och annat gott! Visst är det så att man kan hitta det mesta man vill ha nuförtiden bara man letar lite.

Tina said...

Jag handlar också på AB men där finns det minsann ingen kardemumma!!?? Min snälla storasyster fick skicka ner några påsar till mig från Sverige.

Eva in Athens, Greece said...

Hej Sara! Kom till Kreta som guide för Atlasresor för 25 (!) år sedan. Träffade mannen i mitt liv och blev kvar. Vi har 4 barn i åldern 12-19 år! Dimitris har vuxit upp här i Aten och för 5 år sedan bestämde vi oss för att flytta hit, vilket vi då funderat på länge! Aten är definitivt en stad värd att besöka, här finns jättemycket fint att se och kul att göra! Finns mycket fult oxå, men bättre att titta på allt det fina! Har satt in ganska mycket bilder från Aten och mer kommer, förmodligen redan imorgon. En kompis ska koma och hälsa på några dagar över jul och då ska vi göra lite små utflykter m.m som jag oxå kommer att visa här i bloggen. Det var jättekul att du tittade in och var lite nyfiken!
Du har en jättefin blogg!

Eva in Athens, Greece said...

Hej Ingabritt! Ja, jag blev jätteglad att jag hittade kardemumma här, slipper åka in till Aten då! Antagligen finns det mesta, men man vet inte alltid var man ska leta.
Letar någonstans där man kan köpa plastpåsar i olika storlekar, allt från pyttesmå till stora att stoppa in madrasser i! I Iraklion på Kreta fanns det en sådan affär med allt möjligt praktiskt som man kunde behöva. Finns säkert inne i Aten, men har inte råkat på en sådan affär ännu. Ska fråga i alla affärer jag handlar nästa gång, så får vi se!

Eva in Athens, Greece said...

Tina, behöver du mer kardemumma nu kan jag skicka till dig nu med den här stora burken!
Observera att på "AB" fanns det hel kardemumma, alltså kardemummakärnor. Men det kanske inte heller fanns på din "AB"? Ganska ofta har supermarketsen inte exakt samma sortiment av någon anledning, kanske beroende på ytan. Det kan ju oxå vara att det var tillfälligt slut, om du inte letat många gånger.