Friday 8 October 2010

Sopor...


Go'morron! Från och med igår är det verkligen höst här. Nu är det slut med bermudas och shorts - den saken är klar! Idag är det lite kallare än igår, 17 plus, men det känns bara skönt. Dock blåser det väldigt mycket och det är inte kul alls. Blåser runt massor av skräp oxå! Sopsystemet är inte så bra här. Det står helt enkelt soptunnor utplacerade längs gatorna, som de flesta av er säkert vet. De nyare är tillverkade med fotpedal så att man slipper ta i locket för att öppna dem och det är verkligen bra. Tyvärr har alla inte fattat vitsen med det och envisas med att lämna locket öppet, vilket innebär att mycket skräp blåser iväg sådana här dagar. På vår gata har vi en liten affär oxå, vilket förstås är superpraktiskt - de har i princip allt man kan tänkas behöva! - men de slänger ju mycket pappkartonger, plastomslag och dylikt som är lätt för vinden att ta tag i...
Det är verkligen inte lätt att lösa det problemet heller. Här skulle det inte gå att tömma soptunnorna en gång i veckan som det görs i Sverige, om vi tänker oss att varje fastighet/hus skulle ha en egen soptunna. På sommaren är det ju så varmt att tunnorna måste tömmas varje dag. Klart det skulle kunna gå om alla hade en kompost och matade katter med övriga matrester...Eller som i norra Italien; tror jag berättat det tidigare, men det blev jag verkligen imponerad av - där ställer hushållen ut en liten hink med matrester varje morgon och kommunen hämtar upp det!
Har sett reklam för ett system där soptunnorna är nedsänkta i vägen, man öppnar en lucka i vägen med en pedal och så dyker det upp ett sopnedkast. Bra idé, men det skulle säkert hända en del olyckor med det systemet tror jag. Kattor skulle bli klämda, kanske instängda och dö av ångorna. Kanske t.o.m människor, i Grekland kan man se människor ibland som letar i soporna. Och barn...nej, usch, det måste vara säkert.
Det skulle kunna finnas något slags små soprum med öppen front(typ bussväntkur)för soptunnorna. Det skulle se bättre ut och soporna skulle inte blåsa omkring lika lätt.

Angående bilden häruppe...visst blir det fint när man slänger tuggummit på trottoaren?!...Det här fotot är taget utanför en av Zaras(en stor spansk butikskedja)butiker. Konstigt tycker jag att de inte håller snyggt utanför oxå!
Men framförallt måste ju människorna förstå att man spottar inte bara ut tuggummit sådär!

No comments: